Image default
Tips

Het belang van regelmatig onderhoud en vervanging van werkschoenen

Als werkgever is het mogelijk dat je je personeel voorziet van werkkleding waarin ze hun werk kunnen, of beter gezegd móeten doen. Onderdeel van dat ‘uniform’ kunnen ook werkschoenen zijn. Niet alle taken lenen zich er immers voor om op de eigen schoenen uitgevoerd te worden, en je mag ook niet altijd verwachten dat een werknemer zijn of haar eigen schoenen riskeert voor de baas. Als je inderdaad je werknemers voorziet van schoenen, onderschat dan niet het belang van regelmatig onderhoud en vervanging van werkschoenen. We vertellen meer over waarom dat belangrijk is.

Beschermende eigenschappen behouden

In veel gevallen, en zeker in het geval van veiligheidsschoenen, is er sprake van werkschoenen met bepaalde beschermende eigenschappen. Als gevolg van slijtage door intensief gebruik, blootstelling aan een ruwe of schadelijke omgeving of onvoldoende onderhoud kunnen die beschermende eigenschappen verminderen of zelfs verdwijnen. Zo kan de waterdichtheid bijvoorbeeld op een gegeven moment sneuvelen, om maar een voorbeeld te noemen. Dit terwijl de beschermende eigenschappen van veiligheidsschoenen en andere werkschoenen juist de reden zijn dat je je werknemers ze laat dragen. Zorg voor goed onderhoud en tijdige vervanging van de schoenen als ze slijtage beginnen te vertonen, zodat je werknemers beschermend blijven.

Draagcomfort en ondersteuning in stand houden

Naast beschermende kwaliteiten, zijn draagcomfort en ondersteuning belangrijke punten voor schoeisel. Als het draagcomfort onvoldoende is, duurt een werkdag lang en kunnen er bovendien pijn, blaren en andere ongemakken aan de voeten ontstaan. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat ook een werkschoen de juiste ondersteuning biedt aan de drager. Demping is hier bijvoorbeeld een onderdeel van, maar ook de zool speelt een belangrijke rol. Dit zijn zaken die zeker aan slijtage onderhevig zijn als schoenen veel gebruikt worden. Om te zorgen dat de pasvorm, demping en stabiliteit van de schoenen op een goed en minstens acceptabel niveau blijven, is het belangrijk om schoenen tijdig te vervangen of te laten repareren.

Draagcomfort en ondersteuning in stand houden

Broedplaats voor bacteriën en schimmels

Het is echter niet alleen slijtage waar je beducht op moet zijn bij schoenen die intensief gebruikt worden. Ook hygiëne is een belangrijk punt van aandacht. Als de schoenen niet met regelmaat schoongemaakt en onderhouden worden, kunnen ze een broedplaats worden voor bacteriën, schimmels en andere onaangename zaken die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen voor werknemers. Er bestaat zelfs een kans verspreiding van ziekten op de werkvloer door gebrekkige hygiëne. Door werkschoenen regelmatig schoon te maken en als het nodig is te vervangen, kan de hygiëne op peil gehouden worden.

Voorschriften en richtlijnen naleven

Werkschoenen, en zeker veiligheidsschoenen, zijn in sommige sectoren niet optioneel maar verplicht om gedragen te worden op de werkvloer. In dat geval gelden er vaak ook er voorschriften en richtlijnen met betrekking tot het gebruik en onderhoud van werkschoenen waar je je aan dient te houden. Dat verplicht je dus extra om goed voor het schoeisel van je personeel te zorgen. Immers, door regelmatig onderhoud en tijdige vervanging van versleten en vervuilde schoenen kun je als werkgever blijven voldoen aan de wettelijke vereisten en voorkomen dat je boetes of sancties riskeert. Van dat geld kun je immers beter nieuwe werkschoenen kopen die vervolgens weer een tijd lang wél aan de richtlijnen voldoen.

Het regelmatig onderhouden en vervangen van werkschoenen en zeker ook veiligheidsschoenen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Die moet je incalculeren wanneer je ervoor kiest om je personeel gebruik te laten maken van werkschoenen. Schoenen gaan niet eindeloos mee en kunnen een onhygiënisch broeinest worden als er niet voldoende aandacht aan wordt besteed. Vieze, versleten schoenen doen ook weinig goeds voor je professionele uitstraling als bedrijf. Committeer je er als werkgever dus aan om die werkschoenen regelmatig te onderhouden en vervangen.

Related posts

Als zzp`er personeel aannemen

Mathijs

Hier moet je op letten bij de koop van een zakelijke smartphone

Danny

Een nieuwe website bouwen: 3 overwegingen

Danny

Leave a Comment