Review Pipedrive

Danny

Ben je op zoek naar een CRM-systeem voor jouw organisatie? Dat is geen gemakkelijke opgave. Er zijn namelijk heel veel verschillende CRM-systemen, en ze verschillen nogal qua functies. Ook hebben ze verschillende plus- en minpunten. Qua kosten verschillen ze ook nogal van elkaar. Misschien heb je al een beetje onderzoek gedaan en ben je naast ZOHO CRM, Teamleader en FunnelCRM, ook Pipedrive tegen gekomen. Dit is een wat kleiner CRM-systeem, geschikt voor het MKB. Maar is Pipedrive een beetje een goed CRM-systeem? Je leest het in de onderstaande review.

Wat is Pipedrive voor CRM-systeem?

Pipedrive CRM is cloudoplossing en een relatief nieuw product onder de CRM-systemen. Dit CRM-systeem is vooral gericht op het MKB. Vergeleken met gevestigde namen in de CRM-systemen-wereld, is deze CRM-tool dan ook wat minder uitgebreid als je kijkt naar de functionaliteiten en wat er allemaal met de tool mogelijk is. De focus ligt op het ondersteunen van de verkoopafdeling binnen ene organisatie. De slogan is dan ook: ‘Maak verkoopsucces onvermijdelijk’. Voor een steuntje in de rug als verkoopkansen zich voordoen, kun je Pipedrive dan ook heel goed gebruiken. Ook geeft Pipedrive de status van een bepaalde verkoopkans of deal visueel weer. Dit verschaft jouw salesmensen een fijn inzicht in hun prestaties en in het behalen van hun doelen.

Pipedrive: functionaliteiten en opties

Als we inzoomen op de tool en kijken wat er je er allemaal mee kunt, want zijn dan de functionaliteiten die in het oog springen? Wat kun je precies met Pipedrive? Hieronder staan de belangrijkste functionaliteiten en opties op een rij.

1.         Verkoopkansen beheren: zodra je begint te werken met Pipedrive, ga je eerst een nieuwe verkoopkans aanmaken. Je gaat je contacten invoeren, die gezien worden als waardevolle leads. Het programma laat een lijst zien of een visuele weergave van de status van verkoopkansen. Voer je een contact in dat je al eens eerder hebt ingevoerd? Dan voegt Pipedrive ze automatisch voor je samen.

2.         Sales pipeline inzien en aanmaken: Pipedrive wordt geleverd met een standaard format voor je salesfunnel. De fases die een verkoopkans doorloopt, zijn al gedefinieerd. Je kunt dit format aanpassen naar je eigen sales pipeline. Want ieder bedrijf heeft per verkoopkans natuurlijk andere fasen, afhankelijk van je product, je klanten en je product. Heb je een deal gesloten? Dan kun je met behulp van Pipeline activiteiten voor die klant of deal plannen. Standaard zijn bellen en mailen beschikbaar. De activiteiten kunnen gesynchroniseerd worden met een agenda, zodat de verkoper bij de les blijft.

3.         E-mail synchroniseren: Zeker handig is de mogelijkheid om je e-mails te synchroniseren met Pipedrive. Je kunt op die manier e-mails versturen met een vast template vanuit Pipedrive en e-mails vastleggen onder meerdere accounts. Ook is het mogelijk om bulk-emails te versturen, of vanuit je workflow e-mails te verzenden op vaste momenten.

4.         Rapportages en dashboards: Het is vrij basic, maar Pipedrive heeft functionaliteit voor het maken van rapportages. Je kunt rapportages maken per verkoper, product, het type product of dienst en je kunt ook per deal een rapportage uitdraaien. Allerlei andersoortige rapportages zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld over de omzet. Toch is het type rapportages beperkt vergeleken met grotere CRM-systemen op de markt.

Prijs en kosten Pipedrive

Pipedrive kun je afnemen op abonnementsbasis en dit is gebaseerd op het aantal gebruikers en de functionaliteiten die je kiest. Extra functionaliteit kun je altijd toevoegen, door gratis en betaalde apps te gebruiken. Je betaalt per maand of per jaar. Als je per jaar betaalt krijg je korting. Zonder extra apps en bij jaarlijkse betaling zijn dit de kosten van Pipedrive per gebruiker per maand:

•           Essential: € 12,50,-

•           Advanced: € 24,90,-

•           Professional: € 49,90,-

•           Enterprise: €  99,- (alleen vanaf 10 licenties).

Je kunt Pipedrive gratis proberen door de proefversie te downloaden.

Pipedrive: voor- en nadelen

Wat zijn nou de belangrijkste redenen om voor Pipedrive CRM te kiezen en niet voor een ander CRM-systeem? Ieder CRM-systeem heeft plus- en minpunten. Natuurlijk hangt dit af van persoonlijke wensen en behoeften en van de bedrijfsbranche en de doelen van een onderneming. Wat zijn de Pipedrive ervaringen en welke voor- en nadelen komen dan naar voren?

Pipedrive voordelen

  1. Het gebruiksgemak van Pipedrive springt eruit. Zodra je het programma hebt, heb je de werking ervan snel door. Het leren werken met Pipedrive is eenvoudig, de tool is intuïtief. Ook eventuele ondersteuning, hulp en de documentatie dragen bij aan het gebruiksgemak.
  2. Ook de prijs-kwaliteitverhouding van Pipedrive is dik in orde. De kosten voor Pipedrive zijn goed in verhouding met de functionaliteiten en opties die geboden worden.
  3. De interface van Pipedrive is overzichtelijk en intuïtief. De manier waarop de gegevens worden gepresenteerd biedt veel inzicht en is visueel aantrekkelijk.

Pipedrive nadelen

  1. Voor het uitvoeren van een complete marketingstrategie is Pipedrive te beperkt. Je kunt e-mail synchroniseren en rapportages maken, maar voor het uitvoeren van een volledig marketingplan heb je meer aan een uitgebreider CRM-systeem, dat zich ook breder richt op meerdere bedrijfsprocessen.
  2. Pipedrive kan gekoppeld worden aan andere standaard toepassingen, denk aan Mailchimp of Trello. Maar de mogelijkheid voor koppelingen met andere toepassingen ontbreekt, bijvoorbeeld ActiveCampaign.

Voor een overview van alle andere goede CRM-systemen, lees dit artikelen om ze overzichtelijk met elkaar te vergelijken.

Conclusie: eindoordeel Pipedrive

Als je op zoek bent naar een CRM-tool die je eenvoudig kunt implementeren en je werkzaam bent in het MKB, dan is Pipedrive een aanrader. Het is een prima CRM-pakket, met een focus op verkoopkansen. Het is dan ook vooral geschikt ter ondersteuning van salesteams. Ben je op zoek naar een breder CRM-systeem, dat meerdere processen binnen een organisatie kan stroomlijnen, dan is een CRM-systeem van een grotere partij of aanbieder waarschijnlijk de betere keuze. Dit is vooral zo als je op zoekt bent naar uitgebreide opties voor marketing- en projectmanagement. Als je op zoek bent naar een handige en betaalbare CRM-tool voor sales, dan ben je bij Pipedrive aan het juiste adres.

Ben jij overtuigd van Pipedrive als geschikte CRM? Volledig begrijpelijk. Open hier een account.