Een eigen bedrijf, het klinkt altijd zo mooi. Iedereen wil wel eigen baas zijn en dus een eigen bedrijf hebben. Hoeveel mensen dromen er nu wel niet van een eigen bedrijf? Velen hebben echter geen idee waarin ze een eigen bedrijf moeten starten. Begin ik een webshop? Open ik een fysieke winkel? Wat voor producten of diensten ga ik aanbieden? Als je echt graag voor jezelf wilt beginnen je hebt geen idee waarin dan hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet om je inspiratie op te laten doen.
1. Wat vind je leuk?
Waarschijnlijk een inkoppertje, maar het makkelijkste is om een eigen bedrijf te beginnen in iets wat je leuk vindt. Als je ergens een passie voor hebt slaat dit op andere mensen over en komt het sowieso al niet gemaakt over. Ga eens nadenken in welke werkzaamheden je altijd veel plezier hebt. Of vraag bijvoorbeeld eens bij vrienden na of je een dagje met ze mee mag lopen. Wellicht dat een vriend van je accountmanager is en dat je na een dagje meelopen niet meer anders wil dan accountmanager zijn. Je merkt vrij snel of je ergens ‘energie’ van krijgt.
2. Waar ben je goed in?
Inkoppertje nummer twee, maar zeker ook een hele belangrijke. Je kunt wel iets heel leuk vinden, maar als er al veel anderen zijn die dit veel beter kunnen dan jij dan is er al geen onderscheidend vermogen. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om kleding te verkopen? Succes! Er zijn al zoveel winkels en webshops die dat doen, waardoor je jezelf bijna niet meer kunt onderscheiden. Zo sprak ik laatst met een huisvrouw die het wel een goed idee vond om een kleding webshop te openen. Dat klinkt natuurlijk heel leuk. Maar hou er rekening mee dat je een webshop nodig hebt, teksten, fotomateriaal, een huisstijl, etc. Heb je dat allemaal geregeld dan heb je nog steeds geen één bezoeker en moet je dus nog investeren in marketing. Begin je op dit moment online dan is het advies om het echt niche-niche-niche op te zoeken. Doe je dat niet dan heb je waarschijnlijk weinig kans van slagen.
3. Waar ben je vooral niet goed in?
Een heel belangrijk punt wat men nog weleens vergeet. Wees ook eerlijk waar je niet goed in bent. Kun je heel goed programmeren, maar je vindt het moeilijk om met andere te communiceren? Zou je wel voor jezelf beginnen? Als ondernemer zijnde moet je ook jezelf kunnen verkopen en niet altijd alleen maar op basis van je kennis. In een pitch zal je het moeten opnemen tegen anderen die wellicht communicatief sterker zijn. Daarbij moet je ervoor zorgen dat je jezelf niet door je klanten laat ondersneeuwen. Wees zelfkritisch en bepaal voor jezelf in hoeverre je zwakke punten nadelig kunnen zijn voor het ondernemerschap.
4. Waar is vraag naar?
Met je eigen bedrijf moet je straks producten of diensten gaan verkopen. Wel zo handig dat er vraag is naar hetgeen wat je wil gaan aanbieden! Speur daarom bijvoorbeeld eerst eens rond op Marktplaats. Zijn er producten die veel gevraagd worden? Voor dienstverlenende bedrijven zijn er diverse offerte websites zoals Offerte.nl, Freelancer.nl & Opdrachten.nl. Voor bedrijven in de bouw heb je websites zoals werkspot.nl. Zie je dat hier veel om bepaalde diensten wordt gevraagd dan is er dus vraag naar!
5. Onderzoek de kansen en bedreigingen
Als je vroeger op school weleens een lesje marketing hebt gehad dan is de SWOT analyse een bekende term voor je. Voordat je gaat beginnen moet je op onderzoek uit. Welke concurrenten heb ik? Waar zijn zij goed in? Waar liggen er nog mogelijkheden? Als je op geen één punt jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie begin er dan vooral niet aan. Op de lange duur ga je het niet redden. Mijn advies zou zijn om een goede niche op te zoeken. Je wilt graag jouw eigen kapperszaak beginnen? Daar zijn er al zo veel van! Waarom niet een kapperszaak speciaal gericht op kinderen of ouderen? Je kunt hier een hele beleving omheen creeëren en daarom ook een andere prijsstelling hanteren. Nog een tip tussendoor: een lage prijs als USP werkt vaak niet goed.
Hopelijk heeft dit artikel je verder gebracht in het proces van het opstarten van je eigen bedrijf. Heb je nog aanvullen en / of tips dan hoor ik dit uiteraard graag via de comments.