Beste boekhoudprogramma’s voor MKB & ZZP

Danny

Wil je als ondernemer (ZZP’er of iemand met een MKB-onderneming) goed en snel je boekhouding kunnen bijhouden, dan is het belangrijk dat je bij de keuze hiervoor meerdere boekhoud pakketten vergelijkt. Maar waar moet je op letten als je een boekhoudprogramma en eventueel een boekhoud app kiest die het beste passen bij jou als ZZP’er? En op welke punten moet je letten bij het vergelijken bij de keuze voor een boekhoudpakket voor het MKB? Hieronder vind je de beste boekhoudprogramma’s voor MKB en ZZP, en tips voor het vergelijken voordat je een keuze maakt.

Zo vergelijk je boekhoud pakketten voor ZZP

Hoewel boekhoud pakketten voor ZZP’ers allemaal ontwikkeld zijn met het bijhouden van een boekhouding als doel, verschillen ze onderling nog aardig. Soms kun je er bijvoorbeeld alleen maar mee factureren, terwijl andere pakketten het mogelijk maken een volledige boekhouding in bij te houden. Wil je er ook de btw-aangifte mee doen, of samenwerken met je boekhouder? Heb je weinig tot geen boekhoudkundige kennis, of wil je juist alle financiële ins en outs weten van je onderneming? Denk als ZZP’er goed na over je wensen en eisen, en kies dan het boekhoudprogramma dat daar het beste bij past (zowel nu als in de toekomst als je bijvoorbeeld groeiplannen hebt).

Wil je meer informatie over en tips voor het vergelijken van pakketten? Lees dan het artikel ‘Boekhoudpakketten vergelijken’.

2 x Beste boekhoudprogramma en boekhoud app voor ZZP

Hoewel het dus niet zo gemakkelijk is zomaar aan te geven wat nu het beste boekhoudprogramma (eventueel met boekhoud app) voor ZZP’ers is, kun je natuurlijk wel je keuze mede laten bepalen door wat andere gebruikers van programma’s vinden.

Zo staat e-Boekhouden bovenaan in veel top 10 lijstjes van beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers, onder andere vanwege de handige koppeling met de Belastingdienst, de gebruiksvriendelijkheid en de lange gratis proefperiode voor startende ondernemers. De bijbehorende boekhoud app bij dit programma speciaal voor ZZP’ers is niet heel uitgebreid, maar biedt in ieder geval de mogelijkheid bonnetjes en documenten in te scannen en te verwerken in het online programma.

Ook komt het boekhoudprogramma en de boekhoud app van Ficsus vaak hoog voor in de lijstjes met beste software voor de boekhouding van ZZP’ers. Ook hier heb je als gebruiker de beschikking over een gratis app om bonnetjes mee in te scannen en te verwerken in je boekhouding. Daarnaast gaat het echter om een zeer compleet pakket voor onder andere een boekhouding, facturen, relatiebeheer en urenregistratie. Er geldt niet, zoals bij veel andere aanbieders, een maximum voor het aantal mutaties of facturen per maand.

Vergelijken voordat je een boekhoudpakket voor MKB kiest

Net zoals dat bij boekhoud pakketten voor een ZZP’er geldt, moet ook een MKB’er goed vergelijken voordat hij of zij definitief een bepaald boekhoudpakket kiest. Zo zal een MKB-onderneming waarschijnlijk een of meerdere mensen in dienst hebben die zich met de boekhouding bezighouden, en is het dus belangrijk dat er meerdere gebruikers mogelijk zijn (zonder al teveel extra kosten). Ook is hoogstwaarschijnlijk een controle van de jaarcijfers door een accountant verplicht, en dan is het handig om hetzelfde programma te gebruiken als deze professional. Daarnaast is het ook bijvoorbeeld handig als de aanbieder van de boekhoudsoftware aanvullende modules voor bijvoorbeeld project- en personeelsadministratie aanbiedt, en de boekhouding gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld branche-specifieke software.

2 x Beste boekhoudprogramma voor MKB

Zodra je het aanbod begint te vergelijken, zal je gelijk zien dat het MKB vaak voor AFAS als boekhoudpakket kiest. De voordelen van deze aanbieder? Er wordt maatwerk geleverd met dit ERP, doordat er diverse pakketten worden aangeboden (afhankelijk van de grootte van de onderneming). Gebruikers zijn positief over het idee dat een standaard wordt aangepast aan je eigen wensen, en dat de software veel mogelijkheden geeft om de processen te optimaliseren en automatiseren door het toepassen van een eigen inrichting. Qua boekhouding wordt een compleet pakket geboden met offertes, facturen en een bankkoppeling. Erg handig is de Finance Auditor, die de boekhouding controleert met meer dan honderd audits.

Bij het vergelijken zal je ook zien dat vaak voor Exact wordt gekozen als boekhoudpakket voor het MKB. Deze software (gebruikt door ruim 500.000 bedrijven) biedt een aantal pakketten die afgestemd zijn op het aantal administraties, gebruikers, bankkoppelingen en verkoopfacturen. Exact wordt gebruikt door zeer veel boekhouders en accountants (ruim 5000), dus je kunt hier efficiënt mee samenwerken. Het online boekhoudprogramma is uit te breiden met branche-specifieke software voor onder andere het voorraad- en orderbeheer, of een product- of projectplanning. Daarnaast zijn er koppelingen met ruim 200 andere programma’s mogelijk.