Als startende ondernemer op zoek naar gratis boekhoudpakketten? Je bent zeker niet de enige. Veel ondernemers hebben bij de start van hun onderneming niet veel geld om te investeren, en maken dus graag gebruik van een gratis programma voor een boekhouding of boekhoud app. Zijn er gratis boekhoudpakketten? Ja, er zijn gratis boekhoudpakketten maar zoals je hieronder zult lezen hebben deze wel hun beperkingen. Hieronder lees je alles over gratis boekhouden, zoals de voor- en nadelen en zaken waar je op moet letten bij het vergelijken en kiezen van gratis software
Voorbeelden van een gratis boekhoud app of programma voor de boekhouding
Hierboven werd het antwoord op de vraag van dit artikel al gegeven. Ja, er zijn gratis boekhoudpakketten. Hieronder vind je een overzicht met enkele aanbieders van een gratis programma voor de boekhouding of boekhoud app.
Gekko
Bij de gratis versie van dit programma voor de boekhouding kun je onbeperkt facturen maken, en is het mogelijk een winst- en verliesrekening maken. Daarnaast bevat het een ritten- en urenregistratie. Verder kunnen er ook offertes in gemaakt worden, maar hierbij geldt wel een maximum van drie open offertes.
Rompslomp
Deze aanbieder, die zich speciaal op ZZP’ers, freelancers en eenmanszaken richt, biedt gratis de mogelijkheid offertes en facturen te maken. Er is tegen een meerprijs ook een uitgebreidere module met een urenregistratie en mogelijkheid voor inboeken van uitgaven en een Pro-versie voor een gehele boekhouding.
Bekijk de website van Rompslomp.nl
Moneybird
Deze boekhoudsoftware kan voor onbeperkte tijd gebruikt worden, maar er kunnen wel maar maximaal drie facturen per maand gemaakt worden. Zodra je onderneming groeit is dit niet meer voldoende, maar wil je de kosten van een boekhoudprogramma uitstellen dan kun je hiermee wel van start.
Bekijk de website van Moneybird
Microsoft Excel of Google Spreadsheet
Hoewel het niet echt om een boekhoudpakket gaat, zijn deze gratis programma’s er wel voor te gebruiken. Zeker voor eenvoudige boekhoudingen waarin sprake is van maandelijks slechts enkele facturen kan hiermee prima een basisboekhouding worden opgezet (vooral als je gebruikmaakt van een template).
Zoals je ziet zijn er wel enige zaken waar je rekening mee moet houden als je gratis wil boekhouden. Veelal is er sprake van maandelijks een beperkt aantal boekingen, inkoop- en verkoopfacturen, aantal rapportages zoals winst- en verliesrekeningen of open offertes. Ook de functionaliteiten zijn vaak wat beperkter. Zo kan het zijn dat er geen bankimport mogelijk is, dat inkoopfacturen niet kunnen worden opgeslagen, of dat er beperkingen gelden in het maken of wijzigen van een btw-overzicht. Veelal zijn gratis versies van software voor een boekhouding voor slechts enkele euro’s per maand uit te breiden naar een betaalde versie. Deze bieden vaak veel uitgebreidere functionaliteiten en bijvoorbeeld de mogelijkheid meerdere gebruikers aan de boekhouding te laten werken.
Toch kiezen voor een gratis boekhoudpakket? Let dan bij het vergelijken van boekhoudpakketten goed op welke functiebeperkingen er zijn, of de gratis versie slechts tijdelijk te gebruiken is en waar de verborgen kosten zitten.
De voordelen van een gratis software voor de boekhouding
Gratis boekhoudpakketten bieden diverse voordelen. Zo hoef je geen investering te doen, terwijl de basisfuncties van een boekhouding toch aanwezig zijn. Je boekhouding is gestructureerd vastgelegd. Dit is niet alleen voor jezelf fijn maar vooral handig als een boekhouder of accountant je boekhouding controleert. Met een gratis boekhoud app of programma voor de boekhouding heb je daarnaast een duidelijk overzicht over je financiën.
Groeit je onderneming, wil je je boekhouding verder automatiseren, of gaan er meerdere mensen aan de slag met de administratie? Dan is het verstandig om over te stappen van gratis boekhoudpakketten naar betaalde versies. Veel boekhoudprogramma’s kun je eerst een bepaalde tijd gratis uitproberen, zo kun je zien welke software het meest voldoet aan je wensen en eisen.
De nadelen van gratis boekhouden
Hierboven werd al beschreven dat gratis boekhoudpakketten vaak beperkte functionaliteiten hebben, of maar voor bepaalde tijd gratis te gebruiken zijn. Verder is het ook goed om stil te staan bij de veiligheid van je data. Bij online gratis boekhoudpakketten wordt je bedrijfsadministratie net als bij betaalde versies opgeslagen op lokale servers of in de cloud. De beveiliging hiervan is echter ingewikkeld en prijzig, en het is de vraag of aanbieders van gratis boekhoudpakketten voldoende veiligheid kunnen waarborgen.
Veel ondernemingen maken al gebruik van bepaalde programma’s. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een CRM, CMS voor een webshop, facturatiesoftware, projectmanagementtool, of branche-specifieke software binnen de zakelijke dienstverlening, zorg, bouw, horeca of retail. Wil je zo efficiënt mogelijk werken en geen (extra) tijd willen verspillen aan je boekhouding, dan is het belangrijk om te kijken of dit te koppelen is aan programma’s waarmee je gratis kunt boekhouden. Bij de gratis versies is dit waarschijnlijk niet het geval, maar kijk dan in ieder geval of je kunt upgraden naar een betaalde versie waar wel een koppeling mee kan worden gemaakt.