Wat kost een boekhouder?

Danny

Onder de vaste kosten die horen bij ondernemen, vallen onder andere die van een boekhouder. Maar wat kost een boekhouder eigenlijk? De kosten van een boekhouder kunnen variëren van maandelijks enkele tientjes tot honderden euro’s. De verschillen in hoeveel een boekhouder per maand kost worden onder andere veroorzaakt door het ondernemingstype, hoeveel transacties er per maand uitgevoerd worden, wat je allemaal wil uitbesteden en de ervaring en specialistische kennis van de boekhouder in kwestie. Hieronder lees je er meer over, en kom je ook gelijk te weten of de kosten voor een boekhouder aftrekbaar van de belasting zijn.

Hoeveel kost een boekhouder per maand?

Boekhouders hanteren steeds minder vaak uurtarieven. In plaats daarvan wordt er gewerkt met pakketten voor een vast bedrag per maand of jaar. Wat een pakket kost, hangt af van de werkzaamheden die door de boekhouder of andere fiscaal specialist worden uitgevoerd. Gemiddeld gaat het voor ZZP’ers om ongeveer 70 euro per maand. Hierbij controleert de boekhouder een kleine administratie met maandelijks maximaal tien in- en verkoopfacturen, doet deze de kwartaalaangifte voor de omzetbelasting en de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. In het geval van een bv lopen de bedragen al snel op. Zo kost alleen al het opstellen van een jaarrekening minimaal 45 euro per maand.

Hoeveel een boekhouder je uiteindelijk per maand kost, hangt af van een aantal zaken. Hierbij moet je onder andere denken aan:

Tarieven boekhouder of accountant

Een startende boekhouder zal vaak een tarief hanteren van ongeveer 40 euro, een wat meer ervaren persoon kost rond de 50 euro en een persoon met veel ervaring rond de 80 euro per uur. Zoek je iemand met veel kennis en ervaring met een specifieke branche zoals de zorg, dan zullen de tarieven hoger zijn. Daarnaast zijn er ook nog andere specialisten die je kunt inschakelen voor je boekhouding. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een registercontroller of financieel adviseur (70 tot 120 euro per uur), accountant-administratieconsulent (70 tot 150 euro per uur) of registeraccountant (150 tot 300 euro per uur).

Veel eenmanszaken kunnen prima hun zaken laten regelen door een boekhouder. Zij hoeven enkel een balans en een winst- en verliesrekening op te laten stellen. Deze vormen namelijk de basis voor de aangifte voor de inkomstenbelasting. Grotere ondernemingen zoals bv’s bijvoorbeeld zijn verplicht hun jaarrekening te deponeren bij de KvK. Deze dient gecontroleerd te zijn door een accountant (of -administratieconsulent).

Type onderneming

Dit bepaalt vaak mede de complexiteit van je boekhouding. Zo zal een zakelijke dienstverlener waarschijnlijk een eenvoudigere boekhouding hebben dan een ondernemer met een winkel of webshop waar sprake is van producten die ingekocht worden en geretourneerd.

Gemiddeld aantal transacties per maand

Hoeveel een boekhouder per maand kost hangt ook af van het aantal maandelijkse transacties. Hoewel steeds meer transacties met behulp van bijvoorbeeld bankkoppelingen gedigitaliseerd en geautomatiseerd zijn, kost het verwerken en controleren van een groter aantal een boekhouder ook meer tijd.

Welke werkzaamheden voert een boekhouder of accountant uit?

Met behulp van online boekhoudprogramma’s zoals Exact kunnen ondernemers gemakkelijk samenwerken met hun boekhouder of accountant. Door steeds meer werkzaamheden zoals het inboeken van bonnen en facturen zelf te doen, krijgt een boekhouder steeds meer een controlerende functie in plaats van uitvoerende functie. Wil je besparen op de kosten van een boekhouder? Doe dan zoveel mogelijk werk zelf, zoals het sorteren van documenten, het verwerken van transacties en het doen van de kwartaalaangifte voor de omzetbelasting.

Je adviesbehoefte

Hoeveel een boekhouder, adviseur of accountant per maand kost hangt tot slot ook af van je adviesbehoefte. Wil je je onderneming laten groeien, en in de toekomst mensen in dienst nemen? Doe je zaken met buitenlandse ondernemingen? Of werk je zelf (tijdelijk) vanuit het buitenland? Dan hangt er een hoger prijskaartje aan het inhuren van een boekhouder of accountant, door de benodigde expertise.

Zijn de kosten voor een boekhouder aftrekbaar?

Hoewel (vooral bij kleinere ondernemingen) de kosten voor een boekhouder tot de grootste kostenposten behoren, verdienen deze zichzelf meestal terug. Een boekhouder is immers volledig op de hoogte van alle fiscale regels, en zal bijvoorbeeld precies weten welke kosten je allemaal kunt aftrekken om je winst zoveel mogelijk te drukken. Maar zijn de kosten voor een boekhouder zelf ook aftrekbaar? Jazeker, zowel de kosten voor hulp bij de boekhouding door een boekhouder als de kosten die je maakt voor het inwinnen van advies over de financiële haalbaarheid van een onderneming zijn aftrekbaar. Daarnaast is overigens ook voor de omzetbelasting de btw van het bedrag dat je betaalt aan je boekhouder aftrekbaar.