Image default
Commercieel Eigen bedrijf

Eigen bedrijf starten zonder geld

Je wilt graag een eigen bedrijf starten zonder geld, hoe doe je dat? Dit is een vraagstuk wat veel mensen bezig houdt. Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk, het hebben van een eigen bedrijf, maar daar komt uiteraard veel bij kijken. Helemaal wanneer je een eigen bedrijf wil starten zonder geld. Toch is dit mogelijk, althans voor minimale kosten. Onderstaand enkele tips voor het starten van een bedrijf zonder geld.

 1. Begin je eigen bedrijf naast je baan

Je loopt het minste risico met een eigen bedrijf om dit te starten naast je huidige baan. Probeer in je avonduren en weekenden zo veel mogelijk tijd te besteden aan je nieuwe bedrijf. Voorwaarde is wel dat je de werkzaamheden voor je nieuwe bedrijf in de avonduren kunt maken. Voor een advocaat die rechtszaken moet bijwonen zou dit bijvoorbeeld niet mogelijk zijn. Wanneer het wel mogelijk is om in de avonduren je werkzaamheden uit te voeren dan is dit ideaal om je business op te bouwen. Vooral in de online marketing branche liggen hier veel mogelijkheden.  In je vrije tijd kun je prima een eigen website of webshop opzetten. Wanneer je eenmaal merkt dat het begint te lopen en er komen ook al inkomsten uit voort dan kun je geleidelijk aan minder gaan werken bij je werkgever en zo meer tijd vrij krijgen voor je eigen business. Het grote voordeel van deze strategie is dat je niet een sprong in het diepe maakt met je nieuwe bedrijf, maar dat je het langzaam kunt opbouwen (zelfs zonder geld).

 1. Werk met investeerders

Je hebt een prachtig idee, maar je hebt er toch echt (veel) geld voor nodig? Werk dan met investeerders. Zij kunnen je bedrijf een flinke financiële injectie geven waardoor je meteen de markt kunt bestormen. Enkele voordelen van het werken met investeerders:

 • Je hebt een sparringpartner die je om advies kunt vragen. Een investeerder heeft vaak ook veel zakelijke kennis waar je gebruik van kunt maken.
 • Je kunt groeien
 • Je komt op de radar van potentiële kopers mocht je van plan zijn om in de toekomst je bedrijf te verkopen

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het werken met investeerders.

 • Het grootste nadeel is dat je niet meer volledig eigen baas bent. De investeerder krijgt namelijk een aandeel in je bedrijf.
 • Je wordt je minder bewust van geld. Wanneer je met eigen geld je business gaat runnen ben je waarschijnlijk voorzichtiger met het uitgeven van je geld. Met andermans geld geef je het makkelijker uit wat het risico met zich meebrengt dat de kosten te snel oplopen.

Als je snel wil groeien dan is het werken met investeerders een goede optie. Wanneer je echt je bedrijf voor je eigen wil houden is het echter minder aantrekkelijk.

 1. Subsidies

Vanuit de overheid worden er voor gerichte doelen zoals starten, innovatie en internationaal ondernemen soms overheidsregelingen getroffen. Deze regelen bestaan uit fiscale regelingen en subsidies. Er zijn verschillende regelen die vanuit de overheid mogelijk zijn. Denk hierbij aan:

 • Subsidies voor activiteiten met bijvoorbeeld een innovatie-, milieu-, energie- of duurzaamheidaspect.
 • Kredieten
 • Garanties / borgstellingen
 • Fiscale stimuleringsregelingen
 • Financiële bijdragen
 • Wedstrijden en prijzen

Meer informatie hierover vindt je op ondernemersplein.nl.

 1. Maak een ondernemingsplan

Wanneer je een eigen bedrijf zonder geld gaat starten dan is een ondernemingsplan ontzettend belangrijk. Een ondernemingsplan biedt je houvast. Een goede voorbereiding biedt je meer kans op succes. Een ondernemingsplan geeft je inzicht in de markt, je eigen sterktes / zwakten en je positie ten opzichte van de concurrenten. Enkele bronnen waar je uitgebreide informatie vindt over het opstellen van een ondernemingsplan:

 1. Geen werkmateriaal

Kies voor een branche waarbij je niet overdreven veel werkmateriaal moet aanschaffen. Als je bijvoorbeeld je eigen bedrijf wil starten in de bouw dan heb je daarvoor allerlei gereedschap voor nodig en ook nog eens een bus om je gereedschap in mee te nemen. Probeer daarom een branche uit te kiezen waarbij je niet veel werkmateriaal nodig hebt. De internetbranche leent zich hier logischerwijs het beste voor. Het enige wat je in principe nodig hebt is een laptop met internet en je zou van start kunnen.

 1. Werk vanuit huis

Wanneer het mogelijk is met je werkzaamheden probeer dan vanuit huis te werken. Hiermee bespaar je maandelijks al veel vaste lasten die je zou hebben bij het huren of kopen van een pand. Wanneer je bedrijf eenmaal goed loopt kun je altijd nog overwegen om iets te huren of te kopen. Een mooie tussenoplossing zou zijn om in een bedrijfsverzamelgebouw te starten. Vaak kun je hier voor een relatief laag bedrag (al vanaf 250 euro p/m) al een kantoorruimte huren. Verder heeft dit het grote voordeel dat je automatisch een netwerk gaat opbouwen omdat je het gebouw deelt met collega ondernemers.

 1. Andermans producten verkopen

Wanneer je al een groot netwerk hebt opgebouwd maak hier dan gebruik van. Het verkopen van andermans producten heeft weinig risico. Je werkt op commissiebasis voor je klanten en je krijgt een x percentage van ieder verkocht product. Het grote voordeel is dat je geen last hebt van klagende klanten, medewerkers die je moet aansturen, etc. Het nadeel is dat je ook geen controle hebt op wat je verkoopt. Je kunt nog zo’n mooi verhaal hebben over een bepaald product of dienst, wanneer dit uiteindelijk niet waargemaakt wordt heb je hier niets aan op de lange termijn.

Hopelijk hebben de bovenstaande 7 tips je ideeën gegeven voor het starten van je eigen bedrijf zonder geld. Heb jij nog een aanvullende tip of eigen ervaringen die je hier wil delen? We horen het graag via de comments!

Leestip: Eigen bedrijf starten maar waarin?

Related posts

Aandachtspunten bij het in dienst nemen van personeel

Dion

Hoe maak je een sterke flyer om je bedrijf te promoten?

Danny Bijl

Wat voor type ondernemer ben jij?

Danny

Leave a Comment