Image default
Commercieel Eigen bedrijf Finance Financieel ICT Ondernemen Tech Tips

Gratis CRM systeem? Bekijk deze gratis software

Voor je onderneming op zoek naar een gratis CRM? Met de software van een gratis CRM systeem kun je als ondernemer (ZZP of MKB) alle klantgegevens en contacten met klanten vastleggen en beheren. Een goed gratis klanten beheer systeem heeft meerdere voordelen. Enerzijds kun je goed in de gaten houden welke interacties er zijn met klanten, en welke vragen of klachten zij hebben. Dit heeft een positieve invloed op de klanttevredenheid. Daarnaast kun je ook leads en de verkoop stimuleren, door het stroomlijnen van processen waarbij de klantvraag centraal staat. Wil je weten welk systeem met gratis CRM software jouw onderneming (MKB of ZZP) verder kan helpen? Hieronder lees je er meer over.

Welke mogelijkheden biedt een gratis CRM systeem?

CRM is de Engelse afkorting voor Customer Relationship Management. Hoewel je als ondernemer misschien de neiging hebt meer aandacht te schenken aan de producten of diensten die je aanbiedt, is goed relatiebeheer erg belangrijk. Je klanten moeten immers je producten of diensten afnemen. Door niet de producten of diensten, maar je klanten centraal te stellen, kun je beter inspelen op klantvragen en meer omzet genereren.

In een CRM bewaar je alle belangrijke data van je zakelijke relaties op een centrale plaats. Hierbij kun je denken aan telefoongesprekken en e-mails met verzoeken of vragen, een agenda waarin de afspraken met klanten staan, data en onderwerpen van vergaderingen en takenlijstjes. Zo kun je bijvoorbeeld herinneringen instellen voor vervolgafspraken, taken naar aanleiding van bezoeken of ander contact noteren en afwerken en notities maken die voor alle relevante personen of afdelingen binnen de onderneming te zien zijn. Je onderneming oogt direct een stuk professioneler doordat je een 360-graden beeld van je klanten hebt. Ook wordt de klantbenadering hiermee een stuk persoonlijker, doordat jij of andere medewerkers van je onderneming van alles rond de klant op de hoogte zijn.

Lees ook Gratis urenregistratie: 3 tips om gratis je uren bij te houden

Naast de noodzakelijke klantgegevens weergeven en beheren, kun je er ook klantgerichte bedrijfsprocessen mee automatiseren. Zo kun je alle data die voortkomt uit klantenservice, facturen, projectmanagement, marketing en verkoop combineren om je klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Door de analyse van klantgegevens en marketingcampagnes kan bijvoorbeeld inzichtelijk worden welke klanten interesse hebben in aanvullende producten of diensten. Marketing kan daardoor gerichter op bepaalde klanten of klantgroepen gericht worden, en er kunnen betere prognoses gedaan worden voor wat betreft effectiviteit. Daarnaast is er bijvoorbeeld duidelijk overzicht mogelijk in lopende projecten die betrekking hebben op specifieke klanten.

Gratis CRM software voor ondernemers (ZZP of MKB)

Hieronder vind je meer informatie over verschillende tools voor een gratis CRM pakket.

Excel

Veel mensen werken zakelijk op pc’s die op Windows draaien, en zijn daarom op zoek naar gratis CRM software hiervoor. Vooral startende ondernemers met nog niet zoveel klanten zijn vaak op zoek naar een gratis eenvoudig CRM systeem. Excel, dat gratis beschikbaar is op Windows computers, kan prima dienst doen als CRM systeem. De gratis software vormt de basis van eenvoudig relatiebeheer met klantgegevens, contactmomenten en takenlijstjes. Excel gebruiken als gratis CRM tool heeft echter ook enkele nadelen. Het gratis CRM systeem is bijvoorbeeld niet standaard online in te zien, tenzij je een document ergens in de cloud opslaat. Daarnaast zijn er meer beperkingen, zoals het ontbreken van koppelingen met agenda’s en factureringssoftware.

Exact Online

Exact is vooral bekend als aanbieder van software voor boekhouding. Ze bieden echter een groot assortiment aan verschillende modules die ondernemers op allerlei manieren helpen bij het runnen van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld boekhouding, facturatie, projectmanagement en workflowmanagement. De software heeft veel hippe, moderne functies en biedt vele mogelijkheden. De prijs hiervan is wel iets hoger dan vergelijkbare pakketten, maar je hebt dan ook de beschikking over vele mogelijkheden en functies. En hoe zit het dan met CRM? Hebben ze een gratis CRM systeem? In principe wel, want alle modules bevatten gratis CRM software. Hoewel de pakketten voor beginnende ondernemers (vooral ZZP) mogelijk te prijzig en ingewikkeld is, kan de gratis CRM software voor grotere MKB-ondernemingen een fijne extra zijn.

e-Boekhouden

Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, in eerste instantie boekhoudsoftware. Het systeem bevat echter ook een module voor relatiebeheer. Deze geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid een nieuwsbrief op te stellen die je aan je klanten kunt sturen. Startende ondernemers kunnen een bepaalde tijd, namelijk 15 maanden na de oprichting van de onderneming, gratis gebruikmaken van het systeem voor de boekhouding en het relatiebeheer. Ondernemers die al langer actief zijn, kunnen de software gratis 30 dagen lang proberen.