Een goed boekhoudprogramma neemt je werk uit handen. Het maakt boekhouden een eitje! Voordat je investeert in boekhoudsoftware is het de moeite waard om te bedenken welke functionaliteiten het programma moet bieden. In dit blog zetten wij een aantal punten op een rij waardoor niet alleen boekhouden een eitje wordt, maar ook het selecteren van het beste boekhoudsoftware voor jouw onderneming.

Boekhouding zelf doen of laten doen?

Met de keuze voor een online boekhoudprogramma ben je er nog niet. Wil je de boekhouding zelf doen of wil je het liever laten doen? Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven voor een totaaloplossing. Bij een totaaloplossing hoef je zelf niet meer om te kijken naar de boekhouding. De aanbieder van een totaaloplossing heeft ervaren boekhouders in dienst die de boekhouding voor je doen. Het enige wat je zelf nog doet is het (digitaal) aanleveren van de bonnetjes. De boekhouding wordt vervolgens voor je gedaan.

Koppelingen met andere software

Een ander voordeel van een online boekhoudprogramma is de mogelijkheid om het te koppelen met andere software. Zo behoort een koppeling met CRM, ERP of webshop software tot de mogelijkheden. Hierdoor synchroniseren alle onderdelen met elkaar en wordt informatie automatisch uitgewisseld. De gegevens van klanten die een rekening hebben betaald worden gelijk verwerkt in het ERP programma. Maar ook een koppeling met webshop software behoort tot de mogelijkheden. Zo worden transacties van de webshop gelijk in het boekhoudprogramma verwerkt.

Online boekhouden of offline

Een keuze die je moet maken tijdens de zoektocht naar het beste boekhoudprogramma is of je offline of online wilt werken. Offline boekhouden heeft als voordeel dat je niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Voorheen werd vaak geopperd dat een offline boekhoudsysteem veiliger is dan een online boekhoudprogramma. Deze vlieger gaat niet op als je gebruikmaakt van software van een erkend softwarebedrijf. Je kunt er zeker van zijn dat de software aan de geldende beveiligingseisen voldoet. Daarnaast heeft online boekhouden vele andere voordelen. Zo heb je met online boekhouden overal toegang tot de boekhouding en is het makkelijk om financiële informatie te delen. Online software biedt een grotere mate van flexibiliteit als het gaat om een eventuele uitbreiding van het aantal gebruikers. Offline boekhoudsoftware biedt deze flexibiliteit niet.

Ondersteuningsmogelijkheden

Bij diverse boekhoudsoftware is het mogelijk om je boekhouder te vragen om mee te kijken. Als je het een fijn idee vindt dat je boekhouder of accountant altijd over je schouder mee kan kijken, is het beter om een boekhoudprogramma te selecteren die deze mogelijkheid ondersteunt. Je geeft de boekhouder toegang tot het programma en bij vragen kan hij gelijk meekijken.

Voorbeelden van boekhoudprogramma’s met toegang voor je accountant of boekhouder vind je hier:

Vergelijk boekhoudprogramma’s

De beste manier erachter te komen wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw bedrijf is door de verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken. Je kunt op basis van de gewenste functionaliteiten vergelijken welke software aansluit bij je bedrijf. Daarnaast kun je de reviews van andere gebruikers bekijken. Want wie is er nou eerlijker over de software dan gebruikers van het programma?

Share.

About Author

mm

Online ondernemer. Schrijft en leest graag over ondernemerschap. Beheerder van meerdere blogs en als freelancer werkzaam voor diverse bedrijven.

Leave A Reply