Image default
Carrière Commercieel Tips

Omscholen met een technische opleiding: zo onderneem je het!

Misschien ben jij zo iemand die al op jonge leeftijd precies wist wat je wilde doen. En dat nu ook nog steeds met plezier doet. En ook de rest van je hele leven zonder problemen kunt blijven doen. Maar je kan ook tot die andere groep mensen behoren. Mensen die als tiener en jongvolwassene nog niet hun passie hadden ontdekt. Die pas later erachter kwamen dat ze ander werk veel leuker vonden. Die laatste groep had vroeger eigenlijk pech. Het was lange tijd al niet gebruikelijk van werkgever te wisselen, laat staan iets heel anders te gaan doen.  Tegenwoordig zijn carrières gelukkig een stuk flexibeler.

Ander werk willen gaan doen? Je bent niet de enige!

Een carrièreswitch is vaak persoonlijk een hele grote stap. Wat misschien helpt, is te bedenken dat je zeker niet de enige bent die op een gegeven moment een ander beroep wil gaan uitoefenen. Uit onderzoek van een platform dat mensen helpt bij solliciteren, blijkt dat er jaarlijks maar liefst bijna een miljoen mensen een ander vak kiest. Hoe je zo’n carrièreswitch aanpakt? Hieronder vindt je drie praktische tips om dit te ondernemen.

Stap 1: je richting bepalen

Sommigen weten al precies wat ze willen gaan doen. Anderen weten alleen dat ze níet meer willen doen wat ze nu doen, maar wat ze dan wel willen? In het laatste geval is het zaak je richting te gaan bepalen. Welke branche trekt je, of welk vakgebied? Wat mist er voor je gevoel in je huidige werk? En welk werk heeft een goed toekomstperspectief? Tip: vraag raad aan een loopbaanadviseur.

Zeker met het huidige personeelstekort kun je eigenlijk alle kanten op. In het onderwijs werken, of in de zorg? Of een technische opleiding gaan volgen? Alles is mogelijk met een goede inzet en motivatie.

Stap 2: onderzoeken hoe je je kunt laten omscholen

Een ‘reguliere’ voltijdse opleiding na het voortgezet onderwijs duurt vaak vier jaar. Dat is voor veel zij-instromers niet haalbaar. Je hebt geen tijd ervoor, aangezien je ook een inkomen nodig hebt en mogelijk al een gezin hebt. Gelukkig zijn er allerlei alternatieve studietrajecten. Zo hoef je voor een technische opleiding soms maar enkele cursusdagen te volgen om je de basiskennis eigen te maken. Vervolgens ga je in de praktijk aan de slag om ervaring op te doen. Later kun je met aanvullende cursussen je kennis verbreden of verdiepen.

onderzoeken hoe je je kunt laten omscholen

Stap 3: bekijken hoe je het omscholen gaat bekostigen

‘Reguliere’ opleidingen na het voortgezet onderwijs voor studenten kosten vaak duizenden euro’s. De overheid subsidieert deze opleidingen om ze toegankelijk voor iedereen te maken. Omscholingstrajecten komen meestal niet in aanmerking voor deze subsidie. Maar de overheid wil omscholen naar bepaalde branches wel graag aantrekkelijk maken. Voor bijvoorbeeld een dergelijke technische opleiding kunnen werkgevers daarom wel een aparte subsidie aanvragen. Met het medewerkerstekort bieden werkgevers vaak werk-leertrajecten aan. Zij betalen de (deels mogelijk gesubsidieerde) opleiding voor je, en na de eerste scholing kun je er gelijk (betaald!) aan de slag.

Succes!

Related posts

Bevorder de geldstroom als ondernemer

Dagmar

Praktische en onmisbare items op jouw kantoor

Danny

Jezelf blijven als ondernemer, 7 argumenten

Mathijs

Leave a Comment