Image default
Tips

6 potentiële afleidingen tijdens het thuiswerken en hoe je ze vermijdt

Thuiswerken is niet voor iedereen een normale situatie. Ook als ondernemer kun je gewend zijn om op locatie te werken met mensen om je heen. Hoewel daar ook afleidingen zijn, is de focus op werk daar natuurlijk groter dan thuis. Dat betekent dat afleidingen thuis je eerder uit je werkflow kunnen halen. We zetten een aantal potentiële afleidingen die op de loer liggen bij het thuiswerken op een rijtje en geven tips voor hoe je ze kunt vermijden.

Herrie van kinderen of buiten

Herrie is irritatiefactor die je uit je werkflow kan halen. Dat kan zijn omdat de kinderen thuis zijn, bijvoorbeeld. Ga daarom ook niet in een gemeenschappelijke ruimte, zoals de woonkamer, werken. Zorg voor een werkplek waarbij je de deur kunt dichttrekken. Herrie kan echter ook van buiten komen, en dan kun je er weinig aan doen. Probeer daarom of het helpt om te werken met een koptelefoon en je favoriete muziek op. Zo kun je je afsluiten van de buitenwereld en je concentreren op je werk. Dit werkt overigens niet voor iedereen, want niet iedereen is in staat zich te concentreren met muziek aan.

Je smartphone en smartwatch

Je smartphone, en in het verlengde daarvan ook je smartwatch, vormt een groot risico voor afleiding. Bij iedere notificatie ben je geneigd om je telefoon ter hand te nemen. Vaak blijft het dan ook niet bij alleen even je berichtje checken. Om deze afleiding te vermijden, kun je je telefoon buiten handbereik neerleggen en je te beperken tot wat je op smartwatch kunt aflezen. Om nog minder afgeleid te worden, kunnen je er ook voor kiezen om van minder apps notificaties toe te staan op je smartwatch.

De televisie tijdens de lunch

Omdat je tijdens de lunch geen collega’s hebt om mee te kletsen, is de kans aanwezig dat je afleiding zoekt in de televisie. Met een bordje op schoot op de bank voor de tv dus. Hoe comfortabel en ontspannend dat ook kan zijn, het heeft als grote nadeel dat het moeilijk is om jezelf weer aan het werk te krijgen. Je moet jezelf letterlijk van de bank trekken. Er is niemand anders om je heen die je daartoe motiveert, dus je zult het zelf moeten doen. Je zou in plaats hiervan kunnen proberen tijdens je lunch te gaan wandelen, zodat je ook wat beweging krijgt, en je lunch tijdens het werken op te eten.

Pakketbezorgers

Als je niet thuiswerkt, kun je ook niet gestoord worden door pakketbezorgers die aan de deur staan. Jij haalt je pakketje gewoon na het werk op waar hij afgegeven is. Werk je wel thuis, dan kunnen pakketbezorgers je uit je werkflow halen. Probeer hier rekening mee houden wanneer je een bestelling plaatst. Mik erop dat er in de avond of in het weekend bezorgd wordt. Een alternatief is de deur niet opendoen. Het nadeel hiervan is dat als het pakket niet buren afgegeven kan worden, je speciaal op pad moet om het bij een afhaalpunt op te halen. Je kunt dit immers niet even op weg terug van het werk doen.

De huistelefoon

Heb je thuis een huistelefoon? Dan kan dat een potentiële bron van afleiding zijn die je normaliter niet hebt. Ook tijdens je werkdag kan er immers naar de huistelefoon gebeld worden. De vraag is of je moet opnemen omdat je toevallig wel thuis bent. Normaliter zou je hem ook niet kunnen opnemen, omdat je er niet bent. Overweeg dus om de huistelefoon te negeren. Mensen die je echt moeten bereiken, kunnen je ook op je mobiele telefoon bereiken.

Honger

Als je buitenshuis werkt, ontbijt je doorgaans voordat je naar het werk gaat. Werk je thuis, dan ligt het gevaar op de loer dat je zonder te ontbijten na het douchen en aankleden meteen aan het werk gaat. Honger kan dan na verloop van tijd beginnen te knagen en je concentratievermogen negatief gaan beïnvloeden. Het werk onderbreken om wat te eten te maken is dan heel verleidelijk. Probeer in plaats hiervan gewoon je oude ritme vast te houden door op gezette tijden voldoende te eten. Begin je dag dus nog steeds gewoon met een normaal ontbijt.

Probeer jezelf dus niet uit je werkflow te laten halen. Doe alsof je gewoon op kantoor bent en houd dezelfde ritmes aan. Dan ben je het meest productief.

Related posts

Vier redenen waarom je na het ontslag toch gewoon jouw eigen bedrijf start

Danny

Bescherm je dak: het belang van regelmatige inspecties

Danny Bijl

Ga een smartphoneverslaving tegen met deze tricks

Mathijs

Leave a Comment