Image default
Ondernemen

4 goede voornemens voor ondernemers

Met 2023 is er weer een jaar achter de rug. Het is ongetwijfeld een jaar geweest waarin je weer keihard gewerkt hebt voor je eigen bedrijf en je klanten. Als ondernemer is het nu eenmaal net even harder en meer werken dan wanneer je gewoon fulltime in loondienst werkt. Ook als je baas bent van personeel, want je verantwoordelijkheidsgevoel blijft als eigenaar en oprichter van het bedrijf altijd groot. De jaarwisseling is traditioneel moment om je gedachten te laten gaan over wat er beter zou kunnen. Dat kan met de bedrijfsvoering te maken hebben, maar ook met hoe je zelf in het ondernemerschap staat. We geven een aantal suggesties voor goede voornemens voor ondernemers die je wellicht ter harte kunt nemen.

Meer waardering tonen aan je personeel

Ben je werkgever? Dat is als ondernemer altijd een lastige positie. Het schept een hoop verplichtingen en het kost een hoop geld om personeel in dienst te hebben, en daarvoor verwacht je dan ook veel inzet terug. Je moet immers aan het eind van de maand telkens maar weer salarissen uitkeren. Maar zet in het nieuwe jaar die pet van ondernemer eens af en verwissel hem voor de pet van manager van een team. Durf te herkennen dat mensen hun best doen voor jouw bedrijf en probeer dat niet alleen te waarderen met een salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook met échte waardering. Geef je personeel wat vaker het gevoel dat ze gezien en gewaardeerd worden om hun inzet. Dat kan wonderen doen voor het werkplezier van mensen, en meer werkplezier gaat doorgaans ook nog eens gepaard met betere prestaties.

Investeren in je privéleven

Werk is belangrijk. Je moet voor een inkomen zorgen, en als je passie hebt voor wat je doet kun je er ook nog eens aardig in opgaan. Het kan je zelfs zo opslokken dat de balans tussen werk en privé behoorlijk scheef wordt, en dat is geen gezonde manier om door te blijven gaan. Voor jezelf niet omdat je niet altijd ‘aan’ moet willen staan, maar ook niet voor je sociale kring die je graag in hun midden wil hebben. Als ondernemer denk je vast geregeld aan investeringen die je bedrijfsmatig moet of kunt doen, maar investeer ook eens in je privéleven door er meer tijd en aandacht aan te schenken. De meeste mensen (en gezinnen) worden daar alleen maar gelukkiger van.

4 goede voornemens voor ondernemers

Een keertje extra (op) vakantie

Als ondernemer is het moeilijk om los te komen van je werk. Je voelt je er constant verantwoordelijk voor, en als je bedrijf niet door blijft draaien zonder jou verdien je ook nog eens geen geld als je niet aan het werk bent. Dat maakt het vaak een beetje ingewikkeld om vakantie te nemen, omdat je het gevoel hebt dat het niet kan. Maar het kan wél, je moet er alleen meer rekening mee houden dat je daar ruimte voor vrij moet maken. Sterker nog, ga dat het komende jaar nou eens wat vaker doen dan je tot nu doet. Neem een keertje extra vakantie en ga als het kan er lekker tussenuit. Dat geeft je hernieuwde energie waarmee je weer fris aan het werk kunt en lekker kunt knallen. Wellicht zelfs met nieuwe ideeën die in rust ontstaan zijn!

Meer werk maken van verduurzaming

Als ondernemer word je vrij veel geconfronteerd met randzaken die je geen geld opleveren, maar wel aandacht vragen. Administratieve taken zijn daar een voorbeeld van, maar een ander voorbeeld is het thema verduurzaming. Dat is momenteel een thema dat hoog op de agenda staat en waar je als bedrijf ook iets mee moet, omdat er kritischer gekeken wordt naar bedrijven dan naar privépersonen. Maar waar begin je? Hoe maak je er tijd en geld voor vrij om ook bij jouw bedrijf met een verduurzamingsslag aan het werk te gaan? Probeer daar het komend jaar het antwoord op te vinden, zodat je ook echt die belangrijke stappen maakt die ook leiden tot een positiever imago voor je bedrijf.

Natuurlijk kun je het nieuwe jaar ook in gaan zonder goede voornemens, want het blijft een traditie die soms een beetje ‘leeg’ kan zijn. Veel goede voornemens zijn er vooral om uitgesproken te worden, en niet om consequent uitgevoerd te worden. Bovendien kun je goede initiatieven op ieder moment nemen, en niet alleen met de jaarwisseling. Het maakt niet uit wanneer je oprechte plannen voor positieve ontwikkelingen maakt, zo lang je ze maar maakt en er ook daadwerkelijk wat mee doet. Je wordt er namelijk niet slechter van om stappen naar een positief doel te zetten, en goede voornemens zijn daar een startpunt voor.

Related posts

De 9 kwaliteiten van een succesvol ondernemer

Dion

De waarde van CRM software voor kleine webshops: de voor- en nadelen

Danny

5 tips voor het ontwerpen en laten drukken van je eigen stickers

Danny Bijl

Leave a Comment