Image default
Beurzen Geld

5 tips voor een beginnend belegger

Hier zijn vijf investeringstips voor degenen die net aan hun investeringsreis beginnen, of zelfs nog overwegen of ze er aan moeten beginnen.

Evalueer je financiële positie

Voordat je er aan begint, is het belangrijk om er goed voor te zitten en je financiële situatie in kaart te brengen zodat je goed weet waar je precies voor wil sparen, hoe lang dit gaat duren en hoeveel geld je opzij wil zetten.

Kijk bijvoorbeeld naar je spaargeld, je maandelijkse inkomen, vaste lasten en andere schulden zoals je studieschuld. Dit geeft een duidelijk beeld van je financiële positie en welke middelen je beschikbaar hebt om te beleggen.

Doe je onderzoek

Hoewel een uurtje praten met een financieel expert je enorm veel kennis zal opleveren, is dit natuurlijk niet voor iedereen een optie. Er zijn ook andere manieren om je eigen onderzoek te doen.

Je kunt als beginnend belegger ook heel veel informatie al verkrijgen uit bekende podcasts van bijvoorbeeld grote financiële kranten, seminars van grote brokers of banken. Stuk voor stuk zijn dit bronnen waar je als beginner heel veel aan zult hebben.

Zodra je meer ervaren raakt zul je vanzelf meer specifieke bronnen vinden online waar je de fijne kneepjes van het vak kunt leren.

Zet duidelijke doelen

Zet duidelijke doelen

Het is belangrijk om je doelen duidelijk te plannen bij het zelf beleggen in aandelen zodat je kans op succes groter wordt. Zonder een plan is het gemakkelijk om afgeleid te raken door de schreeuwende headlines of al je geld in een dag te verliezen door korte termijn schommelingen op een volatiele beurs. Zorg ervoor dat je doelen helder zijn, dat je een plan hebt en dat je weet waar je heen gaat.

Diversificatie!

Diversificatie is een beleggingsstrategie waarmee je risico verlaagt en je helpt een stabieler rendement te behalen.

Diversificatie verlaagt het risico van je portefeuille omdat verschillende financiële producten het op verschillende tijdstippen goed doen. Een belangrijke beslissing voor elke beleggingsportefeuille is hoeveel je aan verschillende soorten beleggingen wilt toewijzen.

Wat dit in wezen betekent, is dat als één bedrijf of sector faalt of slecht presteert, je niet al je geld verliest. Het hebben van een diversiteit aan beleggingen met verschillende risico’s zal je risico’s spreiden, waardoor je beter beschermd bent tegen slecht presterende sectoren.

Het juiste aandeel, op het juiste moment

Hoewel het verleidelijk is om je mee te laten voeren in de hype van het nieuwste tech-aandeel dat volgens analisten het nieuwe Google wordt, is het goed om hier iets voorzichtiger mee om te springen.

Zoals gezegd, is het van belang je onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld naar aandelen van bedrijven die je begrijpt.

Zodra je een paar bedrijven hebt gevonden waar je vertrouwen in hebt, kun je kijken of de prijs voor een aandeel klopt met de hoogte van het dividend, en de belasting hierop. Betaal je een hoge prijs voor een relatief laag dividend, of is het aandeel spotgoedkoop met een hoge jaarlijkse dividenduitkering?

Related posts

Enorme groei van aantal Nederlandse beleggers

Danny

Financiering van je nieuwe onderneming: Tips voor ondernemers

Danny Bijl

Beleggen in vastgoed: 7 dingen die je moet weten

Danny

Leave a Comment