Image default
Tech

6 voordelen van het gebruik van cloudtechnologie voor kleine bedrijven

Waar het aankomt op het opslaan van gegevens en deze beschikbaar te maken voor teamleden onderling, heb je als bedrijf keuzes te maken. Je moet immers een oplossing hiervoor hebben om je bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Daarbij zijn bijvoorbeeld toegankelijkheid en beveiliging van gegevens thema’s om in overweging te nemen. Een moderne oplossing die veel voordelen met zich meebrengt op dit gebied, zijn clouddiensten. We bespreken zes van die voordelen van van het gebruik van cloudtechnologie voor kleine, minder kapitaalkrachtige bedrijven.

Kostenefficiëntie

Kostenefficiëntie zal voor kleine bedrijven een van de voordelen van het gebruik van cloudtechnologie die het meeste aanspreken. In vergelijking met traditionele IT-infrastructuren die je zou kunnen implenteren, kan met door gebruik van cloudtechologie de kosten van hardware, softwarelicenties, onderhoud en infrastructuur sterk verminderen. In plaats van grote kapitaalinvesteringen aan de voorkant te moeten doen, betalen kleine bedrijven met cloudtechnologie enkel voor de services en resources die ze daadwerkelijk gebruiken, en die kunnen ook nog eens snel opgetuigd worden. Ook elimineer je als bedrijf op deze manier de financiële druk die gepaard gaat met het beheer van IT-middelen.

Schaalbaarheid

Ook schaalbaarheid is een van de belangrijke voordelen van het gebruik van cloudtechnologie voor kleine bedrijven. Met cloudgebaseerde oplossingen kunnen bedrijven snel op- of afschalen in reactie op veranderende behoeften. Dat biedt een grote mate van flexibiliteit die hardware aanzienlijk minder biedt. Of het nu gaat om het toevoegen van nieuwe gebruikers, het uitbreiden van opslagruimte of het implementeren van nieuwe applicaties, de clouddienst maakt het gemakkelijk om resources toe te voegen of vrij te maken op basis van de huidige behoeften van het bedrijf. Zo kunnen bedrijven zich makkelijk aanpassen aan groeiende vraag of juist een mindere periode, zonder te hoeven investeren in kostbare hardware of infrastructuur of te betalen voor overcapaciteit.

Toegankelijkheid

De factor toegankelijkheid is eveneens een cruciaal voordeel van cloudtechnologie. Door clouddiensten te gebruiken, hebben werknemers overal en altijd toegang tot bedrijfsgegevens en mogelijk ook applicaties, zolang ze maar beschikken over een (veilige) internetverbinding. Deze flexibiliteit bevordert niet alleen het concept van werken op afstand, maar maakt ook samenwerking tussen teamleden mogelijk ongeacht hun locatie. Denk daarbij aan zaken zoals het bijwerken van documenten, het organiseren van virtuele vergaderingen of het raadplegen van klantinformatie.  Cloudtechnologie zorgt er dus voor dat werknemers overal hun werk kunnen doen en naadloos kunnen samenwerken en communiceren. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar verbetert ook de algehele productiviteit van het bedrijf.

6 voordelen van het gebruik van cloudtechnologie voor kleine bedrijven

Automatisering en efficiëntie zijn voordelen van cloudtechnologie

Cloudgebaseerde systemen bieden geavanceerde automatiseringsmogelijkheden die bepaalde zaken kunnen stroomlijnen en vereenvoudigen. Door taken zoals gegevensback-ups, software-updates en serveronderhoud te automatiseren, kunnen bedrijven waardevolle tijd en middelen besparen die anders zouden worden besteed aan het handmatig uitvoeren van dit soort processen. Bovendien kunnen cloudgebaseerde systemen real-time gegevenssynchronisatie en naadloze integratie tussen verschillende bedrijfstoepassingen mogelijk maken, waardoor ze de workflow verbeteren. Dit resulteert al met al in een verbeterde operationele efficiëntie voor het bedrijf, en als het goed is ook tot een verhoogde productiviteit. Dit omdat werknemers zo minder tijd hoeven te besteden aan routinematige taken en zich kunnen concentreren op waardevolle taken die meer bijdragen aan de groei van het bedrijf.

Gegevensbeveiliging

Gegevensbeveiliging is natuurlijk een kritisch aspect voor bedrijven. Hoewel er in eerste instantie wel zorgen waren over de veiligheid van cloudgebaseerde systemen, hebben cloudserviceproviders aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Veel cloudplatforms bieden nu geavanceerde beveiligingsfuncties zoals gegevensversleuteling, toegangscontrole en voortdurende bewaking om de veiligheid van gegevens te waarborgen. Veel cloudproviders voldoen bovendien aan internationale normen en regelgevingen zoals GDPR (General Data Protection Regulation). Kies je hiervoor als bedrijf, dan ligt de verantwoordelijkheid voor die gegevensbeveiliging niet meer volledig bij jouzelf. Ook dat kan een goede reden zijn om te kiezen voor het gebruik van cloudgebaseerde systemen.

Milieuvriendelijkheid is óók een van de voordelen van cloudtechnologie

Noem het bijvangst of hoofdzaak, maar ook milieuvriendelijkheid kan een factor zijn in de keuze voor cloudtechnologie. Door over te stappen op cloudgebaseerde oplossingen kunnen bedrijven de behoefte aan fysieke hardware en infrastructuur verminderen, wat op zijn beurt de vraag naar energie en natuurlijke hulpbronnen vermindert. Dit resulteert in een kleinere ecologische voetafdruk voor het bedrijf en draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. In deze tijd is dat absoluut relevant voor de uitstraling van je bedrijf.

Het is dus alleszins het overwegen waard als klein bedrijf om je bedrijfsgegevens en applicaties in een cloudgebaseerd systeem te gaan gebruiken. Dat kan een hoop opleveren op het gebied van efficiëntie en productiviteit, terwijl het tegelijkertijd in de kosten kan schelen. Ook kun je gemakkelijk upscalen of downscalen als dat nodig is. Duik er dus eens in en overweeg of cloudgebaseerde diensten ook een goede optie zijn voor jouw bedrijf.

Related posts

4 voordelen van een kassasysteem voor je onderneming

Danny

Veilig thuiswerken met deze 4 IT security tips

Danny Bijl

Zakelijke toepassingen van graveren

Mathijs

Leave a Comment