Image default
Eigen bedrijf

Nieuwe ondernemer: ga jij werken als interim of zzp’er?

Ben jij net begonnen als ondernemer? Dan kan het vinden van nieuwe opdrachten best lastig zijn. Een manier om de zoektocht wat makkelijker te maken, is door voor jezelf te bepalen of je als zzp’er wil werken of op interimbasis. Zo kun je vervolgens veel gerichter op zoek naar een passende klus. In dit artikel worden beide opties besproken, uitgelegd en met elkaar vergeleken.

Wat is interim en hoe gaat het in zijn werk?

Als interim professional werk je op opdrachtbasis bij verschillende bedrijven. Je staat niet onder contract bij het desbetreffende bedrijf waar je tijdelijk voor werkt, maar bij een detacheringsbureau of bemiddelaar. Deze partij is dus jouw werkgever en zal het salaris betalen. De opdrachten op interimbasis duren meestal een paar maanden, waarna je weer verder gaat met een opdracht voor een ander bedrijf.

Wat zijn de voordelen als interim professional?

Het grootste voordeel als interimmer, is dat het detacheringsbureau of de bemiddelaar voor jou op zoek gaat naar nieuwe interim opdrachten. Zij verzorgen de administratie, contracten en zoektocht naar passende jobs. Je kunt zelf op de voorgestelde opdrachten reageren en als freelancer onderhandelen over je tarief. Zodra er een goede match is, kun je vaak al snel aan de slag. Is er tijdelijk geen opdracht? Dan krijg je als interimmer doorbetaald en kom je niet zonder inkomen te zitten. Door de vele mogelijkheden en variatie in opdrachten, kun je jezelf als interim professional bovendien erg snel ontwikkelen. Je bouwt al gauw een groot netwerk op en doet ervaring op bij verschillende bedrijven.

Hoe werkt een zzp’er?

Hoe werkt een zzp’er

Als zzp’er werk je ook op opdrachtbasis, maar sta je direct onder contract bij het desbetreffende bedrijf. Het bedrijf is jouw tijdelijke opdrachtgever en betaalt ook rechtstreeks het salaris uit. Zodra het tijdelijke contract is verlopen of de opdracht is voldaan, kun je tijdelijk geen inkomen hebben. Tussen de opdrachten door kan het dus voor meer onzekerheid zorgen.

Wat zijn de voordelen als zzp’er?

Uiteraard zijn er ook voldoende voordelen. Als zzp’er is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere (kleine) opdrachten tegelijkertijd aan te nemen. Je bent veel vrijer wat betreft werkdagen en zit niet vast aan standaard kantooruren. In veel gevallen kun je vanuit huis of een flexplek werken. Als het toch noodzakelijk is om regelmatig op locatie aanwezig te zijn, kun je de dagen vaak flexibel indelen. Je bent eigen baas en maakt keuzes die het beste bij jou passen. Je bouwt een persoonlijk netwerk op zonder tussenpersonen. Hierdoor krijg je goede werkrelaties en terugkerende klanten. Vind je het toch lastig om nieuwe opdrachtgevers te vinden? Dan kun je je aanmelden bij een kennisbemiddelaar. Zij verbinden zelfstandige ondernemers en bedrijven met elkaar en helpen je op deze manier aan passende ZZP opdrachten. Het voordeel hiervan is dat je daarnaast wordt ondersteund op het gebied van administratie, contracten en verzekeringen.

Conclusie: werken als interim of zzp’er?

Om te bepalen welke manier van werken het beste bij je past, moet je beide opties vergelijken met jouw behoeftes. Vind je zekerheid erg belangrijk? Dan is werken op interimbasis een verstandige keuze. Ben je vooral op zoek naar veel vrijheid en flexibiliteit? Dan werk je waarschijnlijk liever als zzp’er. Je kunt het natuurlijk ook beide eens uitproberen!

Related posts

Waarom zou je een stagiair(e) aannemen?

Danny

De valkuilen bij een CRM-softwareselectie

Danny

4 tips om uit te pakken met jouw winkel

Danny Bijl

Leave a Comment