Image default
Eigen bedrijf Juridisch Tips

Als zelfstandige een aov afsluiten: goed idee?

Steeds meer mensen in Nederland geven er de voorkeur aan om als zelfstandige te werken. Dit geeft ze de vrijheid om te werken waar en wanneer ze maar willen en hun eigen tarief te bepalen. Toch is het leven van een ondernemer niet enkel rozengeur en maneschijn. Zo kan je bijvoorbeeld uitvallen door ziekte of als gevolg van een ongeval. Uiteraard wil je daar liever niet aan denken, maar je zult niet de eerste zijn die dit van het ene op het andere moment overkomt. Voel je je bijvoorbeeld overwerkt – waar veel zelfstandigen mee te maken hebben – dan ligt een burn-out op de loer. Zelfs het struikelen over de drempel van je voordeur kan ervoor zorgen dat je langdurig thuis komt te zitten. Om deze en nog veel meer redenen is een aov afsluiten goed om in overweging te nemen.

Daarom bestaat de AOV

AOV is de afkorting van arbeidsongeschiktheidsverzekering en is een verzekering speciaal voor zelfstandigen. Waar mensen die in loondienst werken namelijk automatisch terug kunnen vallen op een ziektewetuitkering, is dit voor ondernemers en zzp’ers een heel ander verhaal. Kom je door een ziekte of ongeval thuis te zitten, dan komen er ook al gauw geen inkomsten meer binnen. Er staat dus niet standaard een vangnet klaar. Wil je dit graag anders zien, dan is het aan jou de taak om daar verandering in aan te brengen door het afsluiten van een AOV. Tenminste, ben je ZZP’er dan is het de vraag of je een AOV nodig hebt. Om hier achter te komen heeft een verzekeraar als Univé een online-check klaarstaan. Hiermee kom je snel te weten of een AOV voor jou raadzaam is. Kom je liever in contact met een adviseur, dan kan dit ook. Univé biedt je deze mogelijkheid.

Hoeveel kost een aov verzekering?

Je vraagt je ongetwijfeld of wat eigenlijk precies de kosten zijn van zo’n aov verzekering, dus of het de moeite waard is. Hoeveel je per maand betaalt aan premie hangt af van diverse factoren. Er gelden dus geen vaste prijzen. Je beroep, het werk dat je uitoefent en jouw leeftijd zijn onder andere van belang om het maandbedrag vast te stellen. Daarbij is het alvast goed om te weten dat de premie mede afhankelijk is van hoe fysiek zwaar je beroep is. Hoe zwaarder, hoe meer premie je dient af te dragen. Beroepen die de verzekeraar als fysiek zwaar rekent, zijn onder andere bouwvakkers, boeren, loonwerkers en stratenmakers. Een administratieve baan waarbij je vooral achter de computer zit, wordt gezien als fysiek licht werk.

Hoeveel kost een aov verzekering

Gelijk online premie berekenen

Zelf kun je bepalen welk deel van je inkomen je wilt verzekeren. Bij bijvoorbeeld Univé is het mogelijk om tot 90% van je bruto jaarinkomen te verzekeren. Hier kun je een verzekering aanvragen met een verzekerd bedrag tot €75.000. De looptijd van de AOV is tevens van belang voor het bepalen van het premiebedrag. Dat betekent dat je dient aan te geven tot welke leeftijd je verzekerd wilt zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 55 jaar, 60 jaar of het moment dat je recht hebt op AOW. Let ook op de eigenrisicotermijn. Hiermee wordt de periode bedoeld waarin je arbeidsongeschikt raakt, maar nog geen uitkering krijgt. Zelf bepaal je of je al na een maand een uitkering wilt ontvangen of deze pas in werking wilt laten treden na 1 of 2 jaar. Wil je gelijk online jouw premie berekenen, dan kan dat via de website van Univé. Je komt dan binnen enkele minuten te weten wat het maandbedrag is dat je dient af te dragen én wat je er exact voor terugkrijgt.

Related posts

Eigen schoonheidssalon beginnen: wat heb je nodig?

Danny Bijl

Urenregistratie ZZP: praktisch en noodzakelijk

Mathijs

Ondernemen begint bij jezelf

Danny Bijl

Leave a Comment