Image default
Commercieel Ondernemen Tips

Dit komt er allemaal kijken bij een bedrijfsovername

Wil je een bedrijf overnemen? Of overweeg je zelf om je onderneming van de hand te doen? In beide gevallen komt er veel op je af. Dat begint met de waardebepaling en de onderhandelingen. Daarna komt het aan op de financiering en de overdracht. En alles wat ertussenin nog gebeurt. Kortom, het is een flink proces. Hieronder ontdek je wat er zoal komt kijken bij een bedrijfsovername.

Wanneer het goed is een bedrijf te kopen

Als jouw bedrijf een ander bedrijf overneemt, groei je. Behalve dat je de beschikking krijgt over meer mensen en middelen, en als het goed is een hogere omzet, is er nog iets. Je maakt gebruik van een reeds gevestigde merknaam. Misschien weet je nog wel van je beginperiode dat het lastig is om een naam te vestigen. Dat hoeft met een bestaande bekende naam niet.

Je positie in de markt wordt sterker als je een bedrijf overneemt. Voordelen zijn dat de financiering vaak eenvoudiger is rond te krijgen dat voor een startend bedrijf. En je hoeft niet op zoek naar geschikt personeel. Als het goed is, is dat personeel al aanwezig.

Een bedrijf verkopen

Er zijn meerdere redenen om een bedrijf te verkopen. Soms moet het uit noodzaak, omdat de zaken slecht gaan. Het leukste scenario is dat je een aanbod krijgt dat je niet kunt weigeren. Rentenieren, al dan niet aan de Costa del Sol, is dan ineens heel realistisch. Denk hier echter wel goed over na. Hetgeen je jarenlang hebt opgebouwd is na de overname niet meer in jouw handen. En dat kan best moeilijk zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor het personeel waar je jarenlang mee hebt samengewerkt.

Een bedrijf verkopen

Het stappenplan

Bij een bedrijfsovername moeten er diverse stappen worden ondernomen. Het komt neer op zo’n 7 stappen. Het begint bij de kennismaking en eindigt bij de overdracht. Daartussen zitten alleen maar vanzelfsprekende stappen, zoals de waardebepaling, financiering en koopovereenkomst.

Misschien wel het belangrijkste punt is de Due Diligence, oftewel het onderzoek naar de boeken. Dat onderzoek moet worden uitgevoerd om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. Als er iets niet klopt, heeft dat direct gevolgen voor de overeenkomst. Dan kan je denken aan een lagere prijs. En in het slechtste geval gaat de hele overname niet door.

Belangrijk: de juiste mensen

Bij een overname komen behalve de praktische zaken ook andere, minder tastbare zaken kijken. Dan kan je onder meer denken aan emoties. Je hebt nood aan een objectieve blik. Niet alleen met betrekking tot de overname, maar ook tijdens de onderhandelingen.

Je hebt specialisten nodig op juridisch, fiscaal en bedrijfseconomisch vlak. Een overname is vaak een kwestie van jaren. Daar kan je dus wel wat hulp bij gebruiken. Tijdens de onderhandelingen kan die rol worden ingevuld door een onderhandelaar. Dan blijven de onderhandelingen professioneel en zuiver.

Related posts

Waarom je van jouw kantoor een groene oase moet maken

Danny Bijl

Wat is overextensie en hoe kun je het voorkomen?

Dion

6 manieren om jouw bedrijf efficiënter te laten werken

Dion

Leave a Comment