Image default
Carrière

10 Tips om carrière te maken

Carrière maken, we willen het allemaal! Maar uiteindelijk echt succesvol worden, dat is voor lang niet iedereen weggelegd. Een stappenplan om snel carrière te maken bestaat simpelweg niet. Wel zijn er handigheidjes om carrière maken wat makkelijker te maken. Wij zochten uit welke 10 tips jou op weg helpen naar een succesvolle carrière!

carriere maken

Tip 1: Waar sta ik nu?

Het is goed om eerst te kijken wat je momenteel doet. Hoewel er genoeg over je werkzaamheden in je functietitel en CV staan, kan het geen kwaad om een paar dagen uit te trekken om te inventariseren wat je eigenlijk precies doet. Kijk eerst welke hoofdtaken je momenteel uitvoert in je functie en wat je hiernaast doet in de dagelijkse werkzaamheden. Kijk vervolgens per taak hoe leuk je deze vindt.

Tip 2: Waar wil ik heen?

Als duidelijk is wat je nu doet, kan er gekeken worden naar wat je interesseert en wat je graag wilt doen. Dit kan door middel van het lijstje van taken dat je bij tip 1 hebt gemaakt. Ook al lijkt het verspilde tijd, zie dit als een onderzoek naar wat jouw doel is in het vinden van nieuw werk.

Tip 3: Blijf jezelf ontwikkelen

Zorg dat je jouw kennis over je vakgebied op peil houdt. Wees hier niet te afwachtend in naar je werkgever. Kom zelf met initiatieven voor cursussen die je wilt bezoeken. Dit kunnen ook online cursussen zijn, zoals TED talks!

Tip 4: Past je CV bij je sollicitatiebrief?

Het is belangrijk dat wanneer iemand je sollicitatiebrief leest, deze aansluit bij je CV. Wanneer iemand de indruk krijgt dat deze qua uitstraling en inhoud bij elkaar passen, laat je zien dat je goed bezig bent geweest met jouw “marketing”.

Tip 5: Bereid je voor met Linkedin

Als je duidelijk hebt waar je wilt gaan solliciteren is het goed een klein vooronderzoek te doen. Kijk eens op de Linkedin pagina van het bedrijf wie er werken. Wanneer mensen uit je 1e cirkel connecties werkzaam is bij het bedrijf kun je hem of haar vragen om wat te vertellen over het bedrijf.

Tip 6: Google knows everything about you!

Voordat jij op gesprek mag komen is de kans groot dat het bedrijf jou gegoogled heeft. Wees voorbereid op de vragen die hieruit kunnen ontstaan. Google jezelf eens en zie wat er over jou te vinden is, besteed hierbij extra aandacht aan zaken die negatief kunnen uitpakken tijdens een gesprek.

Tip 7: Leer je toekomstige collega’s kennen

Sta jij op het punt om de baan aan te nemen? Dan is het goed om je collega’s te leren kennen. Vraag aan de werkgever wanneer jij jouw toekomstige team kan ontmoeten. Het is immers ook goed voor je collega’s om jou te leren kennen.

Tip 8: Wat wordt mijn salaris?

Allereerst is het belangrijk om goede afspraken te maken over je basissalaris. Let vervolgens ook op eventuele bonussen waarvoor je in aanmerking kunt komen. Zo voorkom je dat je later tegen eventuele teleurstellingen aanloopt.

Tip 9: Stay healthy!

Een groot gedeelte van de dag breng je door op je werk. Voeding tijdens je werktijden is dan ook zeer bepalend voor je functioneren. Als jij fit en productief wilt werken, is gezond eten zeer belangrijk. Hoewel carrière maken en gezond eten een lastige combinatie lijkt, is het vaak eenvoudiger dan je denkt!

Tip 10: Stap af van het doel “carrière maken”

Carrière maken op zichzelf is een zeer onaantrekkelijk en egocentrisch doel. Stop met carrière moeten maken en start met het willen leveren van waarde. Kijk hoe je een ander kunt helpen en mooie dingen kunt maken. Wanneer jij leider bent in dat waar jij om geeft, komt een carrière hierin vanzelf.

Meer tips om carrière te maken

Benieuwd naar welke carrière tips nog meer goed van pas komen? Neem dan eens een kijkje in deze blog van Lengersdorf.

Related posts

Jezelf verhuren of een eigen product leveren?

Mathijs

Eigen bedrijf starten vanuit de WW

Mathijs

Opvallen op werk en promotie maken

Dagmar

Leave a Comment