Image default
Eigen bedrijf Juridisch Ondernemen Tips

Hoe verzeker ik mij als ondernemer voor aansprakelijkheid?

Werk je in loondienst en richt je schade aan bij een klant? Dan wordt jouw werkgever hiervoor aansprakelijk gesteld. Als je een eigen bedrijf hebt, ben jij degene die hiervoor opdraait. Gelukkig kun jij je verzekeren voor aansprakelijkheid. In deze tekst lees je hoe je dit doet en wat de mogelijkheden zijn.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst

Wanneer je op jezelf gaat wonen, is de kans groot dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Je bent in dat geval namelijk verzekerd voor schade die jij, je partner, je kind(eren) of je woning bij een ander aanricht. Als je particulier verzekerd bent voor aansprakelijkheid, denk je misschien niet dat het nodig is om dit ook zakelijk nog te doen. Dit is een misvatting, want een particuliere verzekering dekt namelijk geen schade die je tijdens het werk veroorzaakt. Wil je ook voor dergelijke schade aan kunnen kloppen bij je verzekeraar? Sluit dan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af.

Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af

Wil jij je zakelijk verzekeren voor aansprakelijkheid? Dan sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af. Omdat je premie betaalt voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de dekking van deze verzekering. Allereerst ben je verzekerd voor schade die je tijdens het uitvoeren van werkzaamheden bij een ander aanricht. Ook schade door medewerkers valt binnen de dekking van deze verzekering. Een verzekeraar keert tevens geld uit als er schade aan (spullen van) anderen ontstaat door producten die je maakt of levert.

Ondanks dat de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering behoorlijk uitgebreid is, keert een verzekeraar niet altijd geld uit. Schade aan jezelf of je bedrijf is bijvoorbeeld niet verzekerd. Dit geldt ook voor schade die met opzet veroorzaakt is en schade die veroorzaakt is met of door een motorvoertuig of (lucht)vaartuig. Ook voor schade die het gevolg is van een bewuste overtreding van overheidsvoorschriften valt niet binnen de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Aanvullende dekkingen

Aanvullende dekkingen

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, ben je verzekerd voor schade die je tijdens je werk aanricht bij anderen. Toch is het niet zo dat deze verzekering uitkomst biedt in iedere situatie. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor schade door bestuurders- en beroepsfouten als je een standaard zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Gelukkig kun jij je hier aanvullend voor verzekeren. Hieronder lichten we beide aanvullende verzekeringen kort toe.

– Beroepsaansprakelijkheid
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je bij beroepsfouten verzekerd voor de hoge kosten die een schadeclaim met zich meebrengt. Een BAV is verstandig voor ondernemers die een juridisch, adviserend, technisch of financieel beroep beoefenen. Voor sommige beroepen is deze aanvullende dekking zelfs verplicht.
– Bestuurdersaansprakelijkheid
Ben je bestuurder en wil je voorkomen dat je door een fout persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden? Breid een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan uit met bestuurdersaansprakelijkheid. Hiermee ben je verzekerd voor schade door een bestuurlijke fout van jezelf én medebestuurders.

Related posts

De 3 grootste misverstanden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Danny

Blended Learning inzetten voor je bedrijf

Mathijs

Koffie op het werk, voor velen onmisbaar

Mathijs

Leave a Comment