Stel je wilt makelaar worden. Vroeger was dit een heel bijzonder beroep, dat je alleen mocht uitvoeren als je beëdigd werd. Tegenwoordig zijn de regels lang zo streng niet meer en is makelaar een vrij beroep geworden. Toch moet je wel aan een aantal regels voldoen en zijn er verschillende zaken die je weten moet voordat je hieraan begint. Hier vind je de vijf belangrijkste praktische zaken die je moet weten vóórdat je je eigen makelaardij begint!
1. Opleiding
Uiteraard kun je niet gewoon makelaar worden: je hebt een opleiding nodig. Er zijn speciale opleidingen in verschillende richtingen beschikbaar, die je opleiden naar een bepaalde kant van het makelaarschap. Zo kun je kiezen voor de particuliere markt, de zakelijke markt of de landelijke markt. Je opleiding bestaat uit een basisdeel dat voor alle makelaars gelijk is, een deel dat jou specialiseert in een bepaalde richting en een praktijkdeel waarin je stageloopt. Zo word je goed voorbereid op je toekomstige baan als makelaar.
2. Ervaring
Na je opleiding moet je ervaring opdoen. Mensen (kopers en verkopers) zullen weinig vertrouwen hebben in een makelaar zonder enige ervaring. Je kunt dus het beste eerst op zoek gaan naar een makelaarsbedrijf waar je je eerste werkervaring kunt opdoen. Zoek dus naar makelaar vacatures om een geschikt makelaarskantoor te vinden waar je kunt starten. Doe hier minimaal een jaar en liefst nog wat langer ervaring op, zodat je een goede basis legt voor je eigen makelaardij.
3. Mentor
Ben je er echt aan toe om zelf te beginnen? Dan moet je zorgen dat je genoeg geld hebt om de eerste maanden te overbruggen. Je werkt op basis van commissies, dus moet je eerst genoeg klanten werven om een vaste geldstroom op gang te brengen. Je kunt ook kiezen voor mentorschap: je benaderd een senior makelaar en maakt met hem afspraken dat je gebruik kunt maken van zijn netwerk. Daarvoor in ruil betaal je een deel van de commissie aan je mentor, maar op deze manier heb je wel een goede start voor het werven van nieuwe klanten en kun je veel leren van andermans ervaring.
4. Opbouw van netwerk
De opbouw van je netwerk begint al tijdens je opleiding. Je leert allerlei mensen kennen en je moet leren om met de juiste mensen in contact te blijven. Natuurlijk vraag je ook meteen in je kennissen- en vriendenkring naar mensen die op zoek zijn naar een woning. Je moet je netwerk opbouwen en dat betekent dat je geduld moet hebben. Je moet er niet op rekenen dat het de eerste maanden stormloopt met nieuwe klanten. Vaak duurt het even voordat mensen jou weten te vinden.
5. Uitstraling
Je kunt nog zo’n goede opleiding doen, ervaring opdoen, een mentor zoeken en je netwerk opbouwen: als je geen goede uitstraling hebt zal je toch problemen houden bij het vinden van klanten. Je kunt hier heel veel aan doen gelukkig: je kunt werken aan je charisma, oefenen bij het leggen van contacten, je netjes kleden en een keer naar een goede kapper gaan. De eerste indruk is het belangrijkst. Zorg dus dat die goed is, dan volgt de rest vanzelf!
Makelaar worden is niet moeilijker dan veel andere beroepen. Het levert natuurlijk wel een risico op, omdat de makelaardij een vrij gevoelige branche is gebleken. Toch is er, zeker nu de markt weer aantrekt en de crisis enigszins beteugeld lijkt, wel genoeg werk in te vinden. Is de makelaardij je droom, dan kun je met deze vijf praktische tips in je achterhoofd aan de slag gaan. Veel succes!