Image default
Tips

Wat voor keuzes moet je maken als je een zorgverzekering gaat aanvragen?

Als je voor het eerst je eigen ziektekostenverzekering mag aanvragen omdat je binnenkort achttien wordt, zul je misschien nog twijfelen. Je wilt een zorgverzekering met een pakket dat goed past bij jouw persoonlijke zorgbehoefte en bij je situatie. Ook wil je niet teveel premie betalen, maar wel hoge kosten vergoed krijgen én kunnen rekenen op de zorg die je nodig hebt. Er zijn verschillende onderdelen die je dus moet meenemen in je uiteindelijke besluit. Neem daarom even de tijd om dit goed uit te zoeken. Het is hierbij verstandig om jouw gezondheidssituatie in gedachten te houden, en te weten wat de mogelijkheden zijn.

In dit blogartikel lees je meer over de verschillende zorgverzekeringen en de mogelijkheden.

Een verzekeraar kiezen

Er zijn allerlei verschillende soorten verzekeringsmaatschappijen, met ieder hun eigen voorwaarden. Het is dus handig om deze goed met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. En om er achter te komen welke verzekeringsvoorwaarden voor jou het gunstigst zijn. Dit kun je online doen via verschillende vergelijkingswebsites.

Extra mogelijkheden

Ook bieden verzekeraars extra opties aan die misschien interessant zijn om eens te bekijken. Heb je last van onder- of overgewicht, of ben je ziek(geweest) en wil je investeren in een gezondere leefstijl? Dan kan een gezondheidsprogramma via je verzekering iets voor jou zijn. Zo biedt Menzis bijvoorbeeld het Leefkracht Collectief aan voor verzekerden die meer voordeel willen halen uit hun zorgverzekering en extra hulp kunnen gebruiken bij een gezonde leefstijl.
Je krijgt via leefkracht toegang tot een leuke gezondheidsapp, en begeleiding van een digitale gezondheidscoach bij gezonder eten en meer bewegen. Daarnaast krijg je extra korting op je verzekering.

De basisverzekering en de aanvullende verzekering

Verder is er het verschil tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Je bent als Nederlander boven de 18 jaar in elk geval verplicht om de basisverzekering aan te vragen. Deze vergoedt alleen de belangrijkste ziektekosten.

Heb je zorg nodig die niet binnen het basispakket valt, omdat je bijvoorbeeld behandelingen wil volgen bij de fysiotherapeut of bij een alternatieve arts? Dan kan het handig zijn om je ook aanvullend te verzekeren. Met een aanvullend pakket betaal je wat meer maandelijkse premie, maar krijg je wel de hoge zorgkosten grotendeels vergoed die niet binnen het basispakket vallen.

Hoe weet je of het slim is om je aanvullend te verzekeren?

Zet jouw zorgwensen eens op een rijtje, om te kijken of de aanvullende verzekering voordelig is voor jou. Als je bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts moet, fysiotherapie doet of een bril of contactlenzen nodig hebt, is het de moeite waard om een compleet aanvullend pakket hiervoor te overwegen. Meestal is dit verzekeringspakket vooral voordelig als je meerdere hoge zorgkosten maakt. Dan maak je namelijk je eigen risico sneller op waardoor je behandelingen sneller vergoed kunnen worden.

Heel veel succes!

Related posts

Bedrijfsautomatisering: voordelen en nadelen

Danny

3 werkzaamheden waarvoor je als ondernemer best externe hulp inschakelt

Danny Bijl

Hoe jij als ondernemer kunt profiteren van ‘onbelicht’ glasvezel voor je internetverbinding

Danny Bijl

Leave a Comment