Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

5 dingen die je als zzp’er denkt vlak voordat je op vakantie gaat

Zzp’er zijn en vakantie inplannen, het blijft vaak een lastige combinatie. Je bent zo vervlochten met je werk en de wetenschap dat je volledig verantwoordelijk bent voor je eigen inkomen, dat loskomen vaak erg lastig blijkt. En dat is eigenlijk niet best, want net als ieder mens heb je rust nodig. Vakantie is daar hét moment voor, maar dan moet je die rust wel pakken. Ter vermaak, maar ook ter waarschuwing bespreken we in het teken van de zomervakantie een aantal zaken die veel zzp’ers door het hoofd schieten vlak voordat ze op vakantie gaan.

Had ik nu toch maar personeel

Als je hard werkt als zzp’er, kun je op het punt komen waarop je bedrijf eigenlijk alleen verder kan groeien als je personeel in dienst gaat nemen. Dan ben je geen zzp’er meer, maar werkgever, met alle verplichtingen van dien. Veel zzp’ers zien dat niet zitten en blijven daarom lekker in hun eentje naar eigen capaciteit (en vaak een beetje daaroverheen) werken. Het gevolg daarvan is wel dat het werk niet doorgaat als je ziek bent of op vakantie gaat. Daarom is het moment dat je op het punt staat om op reis gaat zo’n moment waarop je nog wel eens kunt denken: had ik nu toch maar personeel gehad, dan was ik waarschijnlijk met een veel rustiger gevoel op vakantie gegaan omdat ik werk had kunnen delegeren.

Ik heb helemaal geen tijd voor vakantie

Dit is een klassieker voor zzp’ers: het gevoel hebben dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt voor vakantie omdat het werk moet blijven doorgaan. Dat heeft niet zo zeer te maken met een misplaatst gevoel van onmisbaarheid wat sommige mensen in loondienst of zelfs bazen kunnen hebben, maar met de keiharde realiteit dat niet werken geen geld betekent. Feit is dat je ruim op tijd moet beginnen met naar je vakantie toewerken en je vakantie moet aankondigen aan je opdrachtgevers, zodat je ook daadwerkelijk de handen vrij hebt op het moment dat de vakantie is aangebroken. Geloof ons: ook opdrachtgevers snappen dat jij een keer vakantie nodig hebt en niet elke dag paraat kunt staan. Alleen willen ze dat dan wel graag op tijd weten, zodat ze er rekening mee kunnen houden. En wat betreft het niet genereren van inkomen: daar werk je nu juist de rest van het jaar zo hard voor!

5 dingen die je als zzp'er denkt vlak voordat je op vakantie gaat

Ik neem toch maar mijn laptop mee op vakantie

Ook typisch voor een zzp’er: het idee van vakantie laten verwateren in het kader van je ondernemerschap. Toch nog een beetje ‘aan’ blijven staan tijdens je vakantie, aangewakkerd door het feit dat je besluit toch maar ‘voor de zekerheid’ je laptop mee te nemen zodat je ‘als het nodig is’ toch nog even wat kunt doen. En dat ‘wat doen’ begint dan vaak al in het vliegtuig op de heenreis, als de vakantie al begonnen zou moeten zijn. Op zich een begrijpelijke reactie, maar vakantie is ook je werk loslaten. Als je dat niet doet, heb je niet echt vakantie en krijg je ook niet die broodnodige rust die je nodig hebt om er daarna weer een heel jaar tegenaan te kunnen.

Heb ik de btw-aangifte wel gedaan?

Het zzp’er-schap is niet alleen productief werk, maar ook verplichte nummers zoals administratieve taken. Als je geen boekhouder hebt in ieder geval, en er zijn er nogal wat die het geld daarvoor in de zak houden omdat ze vinden dat ze het zelf wel kunnen. Een aantal keer per jaar zitten er harde deadlines aan de administratieve taken, bijvoorbeeld wanneer er een kwartaal voorbij is en je een btw-aangifte moet indienen. Het is vaak een uitdaging om daar een moment voor te vinden, waardoor het soms tot het laatste moment blijft liggen. En dan loop je het risico dat je op reis gaat afvragen: heb ik de btw-aangifte eigenlijk wel gedaan? En dan slaat de stress toe. Plan die aangifte daarom gewoon in en doe hem ook op dat moment, zodat je zeker weet dat het voor je vakantie geregeld is. En anders komt die laptop die je toch wel meeneemt zeker van pas.

Shit, automatisch antwoord vergeten aan te zitten

Niet iedereen waar je voor je werk mee te maken krijgt, weet dat je met vakantie bent of is bereid om communicatie uit te stellen tot na je vakantie. Dan is het handig dat deze mensen meteen weten als ze je mailen waar ze aan toe zijn, namelijk dat ze na je vakantie pas op reactie hoeven te rekenen. Dat geeft jou rust en hun duidelijkheid. Maar heb je er wel aan gedacht om dat automatisch antwoord aan te zetten? Daar ga je waarschijnlijk op het moment dat je in de auto of het vliegtuig stapt plotseling aan denken, of je schrikt er ’s nachts op vakantie een keer wakker van.

Het punt is: vakantie is geen overbodige luxe voor zzp’ers, maar als je ervan wilt kunnen genieten, moet je er op tijd naartoe gaan werken. Zorg dat alles wat klaar moet zijn klaar is voordat je gaat, iedereen die het moet weten weet dat je niet beschikbaar bent en laat als het even kan gewoon die laptop thuis. Vakantie zou rust moeten betekenen, het tegenovergestelde van werk. Dat komt weer ná je vakantie.

Related posts

Bedrijfsnaam kiezen: 10 tips

Danny

Waarom zou je deelnemen aan een bedrijfsbeurs? 7 redenen!

Dion

Boekhouden als zzp’er: 5 redenen om dit zelf te doen

Danny Bijl

Leave a Comment