Image default
Financieel

Zakelijk een fiets kopen, hoe zit dat in België?

De auto van de zaak maakt langzaam plaats voor de fiets van de zaak. Zakelijk fietsen is populair, zowel in Nederland als in België. En net zoals bij ons in Nederland heb je in België ook fiscaal voordeel bij het zakelijk aanschaffen en rijden van een fiets. Maar hoe zit dat nou precies? Wij leggen het je uit.

Voordeel per gereden kilometer

Met de fiets naar het werk, en van afspraak naar afspraak, rijden is niet alleen goed voor de gezondheid maar ook fiscaal erg voordelig. Woon-werkverkeer met de fiets is aftrekbaar tegen €0,22 per gereden kilometer. Dus stel dat je dagelijks 23 kilometer rijdt, 200 dagen in het jaar, dan mag je 23 km x 200 dagen x €0,22 = €1.012 per jaar aftrekken. Nu lijkt €0,22 er weinig, maar aan het eind van het jaar is het toch een mooie bedrag!

De aanschaf van de fiets

Maar ook de aanschaf van de fiets is fiscaal voordelig. Als je zakelijk de fiets aanschaft, en hem doeltreffend gebruikt voor woon-werkverkeer, kun je de aanschaf van de fiets afschrijven. Er is in België een specifieke aftrekpost voor bedrijfsfietsen met een aftrek tegen 120%. De afschrijvingstermijn moet wel minstens drie jaar bevatten. Dus stel je koopt een fiets van €1500, dan kun je jaarlijks €600 afschrijven voor de komende drie jaar.

Fietsen is dus niet alleen goed voor je gezondheid, het milieu maar ook de portemonnee. Zowel voor werkgever als werknemer heeft het vele voordelen. Dus schuif de auto van de zaak aan de kant en kies voor de fiets van de zaak!

Related posts

Jezelf verhuren of een eigen product leveren?

Mathijs

Wat moet je doen bij een debiteur die niet betaald?

Danny Bijl

Eenmanszaak of BV: de verschillen op een rijtje

Mathijs

Leave a Comment