Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Ondernemen Tips

4 fiscale regelingen die het maken van investeringen interessanter kunnen maken

In veel gevallen is het nodig om investeringen te doen om een bedrijf te starten of te laten groeien. Dat kan niet altijd uit eigen zak, maar een zakelijke lening kan uitkomst bieden. Toch neem je de beslissing om investeringen te doen niet licht wanneer je er geld voor moet lenen. Het is echter zo dat bepaalde investeringen je fiscaal voordeel kunnen opleveren, waardoor de drempel om voor een investering te gaan lager kan worden. We bespreken vier regelingen waar je als ondernemer in Nederland gebruik van kunt maken wanneer je investeringen doet en belastingplichtig bent voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Maak je investeringen in bedrijfsmiddelen, dan kun je mogelijk profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeringen van minimaal 450 euro in bijvoorbeeld computers, telefoons of kantoormeubelen kunnen bij de aangifte inkomstenbelasting afgetrokken worden. Het fiscaal voordeel ontstaat wanneer het totale investeringsbedrag tussen de 2.401 en 328.721 euro ligt.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeringen in duurzaamheid worden gestimuleerd middels de energie-investeringsaftrek (EIA). Wanneer je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, mag je naast de afschrijving van deze investeringen ook nog een extra bedrag aftrekken van de winst. Het gaat om 45,5 procent van het investeringsbedrag. Er zitten wel voorwaarden aan: het investeringsbedrag moet minimaal 2.500 per bedrijfsmiddel bedragen en je mag voor het bedrijfsmiddel in kwestie niet al eerder deze regeling gebruikt hebben. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel ook op de Energielijst staan.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Ook investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen fiscaal voordeel opleveren met behulp van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag dan je fiscale winst verlagen door een percentage van het bedrag dat je geïnvesteerd hebt in mindering te brengen op die fiscale winst. Hoe hoog dat percentage is, hangt af van de milieueffecten en gangbaarheid van het bedrijfsmiddel waar je in geïnvesteerd hebt. Maximaal gaat het om 36 procent van het investeringsbedrag. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met die van de EIA: de investering moet minimaal 2.500 euro betreffen, je mag de regeling niet eerder gebruikt hebben voor hetzelfde bedrijfsmiddel en het bedrijfsmiddel moet op de Milieulijst staan.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Je kunt investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen ook inzetten om een rentevoordeel en liquiditeitsvoordeel te krijgen. De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) maakt het namelijk mogelijk om de milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen in kwestie op een willekeurig moment af te schrijven. Schrijf je ze sneller af, dan verminder je je fiscale winst waardoor je over dat jaar minder belasting betaalt. De willekeurige afschrijving is gelimiteerd tot een percentage van 75 procent van de investering.

Met behulp van deze regelingen probeert de overheid het maken van zakelijke investeringen te bevorderen. Doe er dus je voordeel mee!

Related posts

Re-integreren van oudere medewerkers

Mathijs

De ontwikkelingen in het wagenparkbeheer

Mathijs

Vermogensbeheer voor u

Danny

Leave a Comment