Image default
Finance Financieel Geld

Lage spaarrente, wat nu?

Je hebt het vast wel gemerkt: de spaarrente is historisch laag. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Wat kan je nu het beste doen met je spaargeld? We laten je een paar voorbeelden zien.

1. Beleggen
Met beleggen behaal je op de langere termijn vaak een hoger rendement dan met sparen. Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. Dat kan bijvoorbeeld een schilderij zijn, of een huis. De meeste mensen beleggen in aandelen en obligaties. Je krijgt rendement als de waarde van jouw aandelen en obligaties stijgt.  Houd er wel rekening mee dat je geld ook minder waard kan worden. En dat beleggen geld kost. Er zijn verschillende manieren om de risico te spreiden. Beleggen in een mixfonds bijvoorbeeld. Een mixfonds combineert verschillende beleggingen, met verschillende risico’s. Beleggen in mixfondsen doe je onder andere bij Centraal Beheer.

2. Extra aflossen op je hypotheek of andere schulden
Als je extra aflost op je hypotheek of een andere schuld, worden je maandlasten lager. En heb je minder kans op een restschuld als je jouw huis straks verkoopt. Daarnaast betaal je over een vermogen vanaf € 25.000 vermogensrendementsheffing. Als je je spaargeld gebruikt om extra af te lossen, verlaag je misschien de belasting die je in box 3 moet betalen. In veel gevallen kan je tot 10% boetevrij aflossen. Bedenk wel dat extra aflossen ook nadelen kan hebben. Dan zit je geld bijvoorbeeld in ‘bakstenen’ en kun je het niet meer ergens anders voor gebruiken.

3. Een vakantiehuis kopen
Als je de financiële ruimte hebt, kan je ook een tweede huis kopen. Dat doen steeds meer Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Niet alleen kan je er zelf vakantie vieren, je kan het huisje ook verhuren. Een leuk extraatje! Let op: je betaalt wel belasting over de waarde van het huis.

Houd altijd een financiële buffer, ondanks de lage spaarrente
Veel mensen blijven sparen, ondanks de lage spaarrente. Je hebt natuurlijk een financiële buffer nodig voor onverwachte uitgaven, zoals een reparatie aan je auto. Of een nieuwe wasmachine. Als je hiervoor geld moet lenen, ben je veel duurder uit. Geld op een spaarrekening zetten is veiliger dan het in een oude sok bewaren. Denk daarom goed na over waarvoor je geld opzij zet.

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

Related posts

4 tips om in woelige tijden winst te maken met cryptomunten

Danny

Volgens Bankr is een zakelijk lening ook zonder ‘normale’ banken mogelijk

Danny

Meer uit je bedrijfswinst halen doe je zo!

Danny Bijl

Leave a Comment