Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

5 zaken waar beginnende ondernemers rekening mee moeten houden

Als beginnend ondernemer komt er veel op je af. Je bent waarschijnlijk al maanden bezig met de voorbereidingen. Als je eindelijk gaat beginnen, heb je vooral zin om aan de slag te gaan. En minder om je bezig te houden met andere belangrijke zaken. Toch mag je deze zaken niet uit het oog verliezen. Bijvoorbeeld je financiële huishouding en je pensioen. In dit artikel staan de vijf zaken die je zeker niet mag onderschatten en/of vergeten.

Het financiële plaatje

Dit is een logische, maar in de praktijk soms minder logisch dan het zou moeten zijn. Niet voor niks gebeurt het geregeld dat beginnende ondernemers in de financiële problemen komen. Wil je investeren of geld lenen om je bedrijf op te starten? Zorg dan voor een goed plan en een solide basis. Dan maak je een goede kans op een lening. Zelf krijg je er trouwens alleen maar meer zekerheid voor terug. Financiële instellingen zijn verplicht om transactiemonitoring te doen. Het doel hiervan is om zaken zoals witwassen tegen te gaan. Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat je in de problemen komt als gevolg van een dubieuze betaling van een klant.

Alle begin is moeilijk

Het plan, de uitvoering en het succes. Dit op het oog vloeiende rijtje is in de praktijk een stuk minder vloeiend. Met name tussen de uitvoering en het succes zit vaak meer tijd dan je zou willen. Voor beginnende ondernemers is de eerste periode zwaar. Je moet extra hard werken om naam te maken, terwijl de resultaten er niet altijd zijn. Houd vol, als je je blijft inzetten, komt het resultaat vanzelf.

Een goede verdeling van werk en privé

Zoals gezegd is het leven van een beginnend ondernemer niet altijd makkelijk. Periodes waarin je het veel te rustig hebt, worden afgewisseld met weken of maanden waarin je bijna alleen maar aan het werk bent. Hoe je dit goed moet verdelen, is in het begin zoeken. Probeer minimaal één dag in de week vrij te houden, en het liefst twee. Dit is niet alleen goed voor je privéleven, maar ook voor jezelf. Na twee dagen rust ben je weer scherp en fit om ertegenaan te gaan.

Een goede verdeling van werk en privé

Een website

Aardig wat ondernemers hebben geen website. Is dat een verplichting? Nee, dat niet. Maar het is wel ontzettend handig om te hebben. Om te beginnen oogt het professioneel wanneer je klanten kunt verwijzen naar je website. Daarnaast zoeken potentiële klanten online naar de dienst die jij levert. Je website is een extra manier om klanten te werven.

Geniet ervan

Het vijfde en laatste punt is het belangrijkste. Ondernemen is hartstikke leuk. Natuurlijk gaat het niet altijd over rozen en misschien vervloek je jezelf of je onderneming soms weleens. Maar vaak is het genieten. De spanning van het wel of niet krijgen van een klus, de voldoening na het afronden van een opdracht en het saldo op je bankrekening na een succesvolle maand. Ondernemen is leuk!

Related posts

De interne logistiek optimaliseren van een onderneming

Mathijs

5 tips om internationaal transport te organiseren

Mathijs

Je nieuwe merk registreren? Dit is hoe het werkt

Danny

Leave a Comment