Image default
Eigen bedrijf

6 goede redenen om vervroegd met pensioen te gaan

Voor de meesten van ons wacht – gelukkig – aan het eind van ons werkende leven het pensioen. Je hebt je leven lang gewerkt en er komt een tijd dat je op de lauweren mag rusten zonder je zorgen te moeten maken over je inkomen. De pensioengerechtigde wordt echter steeds verder naar achteren geschoven. Dat wil niet zeggen dat je daar helemaal op vastgepind bent. Als je bereid bent financiële offers te maken, kun je ook eerder met pensioen. Bovendien is het als ondernemer vaak zo dat je pensioen op een andere manier geregeld is dan bij werknemers in loondienst. Ook dat geeft je een bepaalde vrijheid. We bespreken zes goede redenen om vervroegd met pensioen te gaan.

Je hebt genoeg gespaard voor vervroegd pensioen

Laten we even doorpakken op het laatstgenoemde. Als ondernemer moet je zelf sparen voor je pensioen, tenzij je een constructie hebt weten op te bouwen waarbij jij medewerker van je eigen bedrijf bent. Omdat je zelf controle kunt uitoefenen over hoeveel geld je wegzet voor je pensioen gedurende je werkende leven, kan het moment dat je voldoende bij elkaar hebt om het leven comfortabel uit te zingen eerder komen dan de traditionele pensioengerechtigde leeftijd. Als je die luxe hebt, waarom zou je er dan niet gewoon eerder de brui aan geven en lekker van je pensioen gaan genieten? Dan kun je immers de dingen doen die graag zou willen doen, maar nooit tijd voor had. Je weet nooit hoeveel tijd je daar nog voor over hebt.

Je kunt je bedrijf goed verkopen om vervroegd pensioen te financieren

Jouw opgespaarde pensioen is niet de enige financiële prikkel die je naar een vervroegd pensioen kan leiden. Want ook als het geld dat je daarvoor weggezet hebt (nog) te wensen overlaat, kan het verkopen van je bedrijf het resterende geld dat je nodig hebt om met pensioen te kunnen gaan bieden. Zeker als je tot een gunstige verkoopprijs kunt komen. Je kunt dan opeens over een hoop geld beschikken waarmee je je pensioen prima kunt financieren. En waarom zou je dan nog iets nieuws gaan doen, als het toch niet meer hoeft?

6 goede redenen om vervroegd met pensioen te gaan

Je opvolging staat klaar

Sommige ondernemers maken zich zorgen over het bedrijf dat ze opgezet hebben wel verder kan zonder hen. Nu zijn mensen goed in het overschatten van hun eigen onmisbaarheid, maar als spil van een bedrijf is het niet helemaal een rare gedachte. Als je zelf keihard gewerkt hebt om iets moois van de grond te krijgen, wil je niet dat het instort nadat je zelf de deur achter je dichttrekt. Daarom is het ook zo belangrijk om als ondernemer tijdig aan de slag te gaan met je opvolging. Ben je er voldoende van overtuigd dat jouw opvolging klaarstaat om jouw taken over te nemen en in goede banen te geleiden? Dan kun jij serieus gaan nadenken over vervroegd met pensioen gaan!

Je gezondheid laat te wensen over

Geld is belangrijk in het leven, maar je gezondheid is belangrijker. Als die te wensen overlaat, moet je echt gaan nadenken over met pensioen gaan. Het is immers wel de bedoeling dat er nog een tijd in je leven komt waarin je alle leuke dingen kunt gaan doen waar je nog niet aan toegekomen bent. Dat verdienen we allemaal. Zeker met een matige gezondheid is het maar de vraag hoeveel tijd je daar nog voor over hebt. Hoewel het een hard gelag kan zijn om te stoppen vanwege je gezondheid, kun je proberen het van de positieve kant te bekijken: je maakt de ruimte voor jezelf om nog van het leven te genieten zolang het kan. Het leven is te kort om alleen maar te werken.

Je hebt er geen plezier meer in

Als je geen plezier meer hebt in wat je doet en jezelf moet voortslepen, kun je je afvragen of dat nu echt de manier is om te leven. Zit je in zo’n situatie, dan is dat een goed moment om eens serieus te gaan kijken naar welke uitweg je financiën bieden. Als het erin zit om redelijk comfortabel met pensioen te gaan, moet je dat misschien maar gewoon doen. Liever een beetje inleveren in weelde dan ongelukkig zijn door je werk.

Je bent grootouder

Veel mensen die grootouder worden, zeggen dat dat het mooiste is wat ze is overkomen in hun leven. Maar daar kun je pas echt van genieten als je ook veel tijd hebt om door te brengen met je kleinkinderen. Ben jij al opa of oma geworden? Dan is het misschien tijd om om te schakelen naar wat écht belangrijk is in het leven: je naasten. Dat is een grotere rijkdom dan een wat hoger pensioen.

Ondernemers zijn gewend om hard te werken en maar te blijven gaan. Het ondernemerschap is immers geen baan van negen tot vijf, het gaat altijd door. Precies om die reden is het helemaal niet verkeerd om jezelf een vervroegd pensioen te gunnen. Je hebt al hard genoeg gelopen in het leven.

Related posts

De negatieve kant van ondernemen

Danny

Om deze 3 redenen schakel je een financieel detacheringsbureau in

Danny Bijl

Welke attributen zijn handig bij het inrichten van je magazijn?

Dion

Leave a Comment