Image default
Tech

Elektrificatie van je bedrijfswagenpark: 4 zaken om te overwegen

Het is 2022 en de elektrische auto én scooter is duidelijk bezig aan een opmars. Steeds vaker word je gepasseerd door voertuigen met een stille motor en opvallend vaak is dat dan ook nog eens een heuse Tesla. Om de stap te nemen op persoonlijk niveau om je brandstofauto in te ruilen voor een elektrische auto is al iets waar je goed over na moet denken voordat je ervoor gaat. Maar als het om het wagenpark van je bedrijf gaat, is de stap nog een stuk groter. We bespreken een aantal zaken die je in overweging kunt nemen wanneer je nadenkt over elektrificatie van je bedrijfswagenpark.

Eigen laadpaalinfrastructuur

De investering in een elektrisch wagenpark is fors. Je koopt de wagens in de regel nieuw, want de accu van een gebruikte elektrische auto kan significant verzwakt zijn. Nieuwe auto’s verliezen ook nog eens een deel van hun waarde zo gauw je ze in gebruik neemt, wat eigenlijk natuurlijk zonde is. Maar wat ook meespeelt, is dat de investering niet ophoudt bij de investering in elektrische wagens. Je zult ook voor een eigen laadpaalinfrastructuur moeten zorgen op je bedrijfsterrein, zodat je je bedrijfswagens voor de deur kunt opladen. Ook die investering kan aanzienlijk zijn en moet je zeker laten meewegen.

Openbare laadpaalinfrastructuur

Bedrijfswagens heb je om ermee op pad te gaan en niet om ze voor de deur aan je eigen laadpaal te laten staan. Als je bedrijfswagens intensief gebruikt worden, kan dat als gevolg hebben dat je voor een deel afhankelijk wordt van de openbare laadpaalinfrastructuur. Zeker als je wagens het hele land door rijden is dat aan de orde. De vraag is of je die infrastructuur op het moment al voldoende vindt en of deze afhankelijkheid geen gevolgen heeft voor je bedrijfsvoering. Wat als je bedrijfswagens tussendoor langs de snelweg een halfuur aan een laadstation moeten om ook weer terug te kunnen keren naar de basis? Dit kan de efficiëntie van je bedrijfsvoering in de weg staan.

Brandstof van de toekomst?

De toekomst van elektrisch rijden lijkt duidelijk uitgestippeld: dit is het rijden van de toekomst. Maar is dat ook echt zo? De realiteit is dat er nog volop gezocht wordt naar wat daadwerkelijk de brandstof van de toekomst is. Het kan zomaar dat over een jaar of wat blijkt dat waterstof een werkbare en betere oplossing blijkt te zijn. Daarmee kan de waarde van jouw investering opeens flink dalen, omdat de inruilwaarde van je elektrische wagens keldert en je laadinfrastructuur geen oplossing voor de lange termijn blijkt te zijn. Tegelijkertijd is het ook zo dat hoe langer je wacht met het inruilen van je benzine- of dieselwagens, hoe minder interesse er nog in zal zijn en ook dat beïnvloedt de inruilwaarde fors. Het blijft daarom voor nu nog een beetje een gok.

Duurzaamheid

Boven al deze twijfels uit, gloort natuurlijk de glorie van duurzaamheid. Wat dat betreft is het simpel: als je je bedrijfsauto’s die op benzine of diesel rijden inruilt voor elektrische wagens, lever je een hele tastbare bijdrage aan het milieu en tegen klimaatverandering. De ecologische voetafdruk van je bedrijf wordt er kleiner door omdat je minder CO2 uitstoot. Niet alleen uit ideologische redenen is dat aantrekkelijk, maar ook om imago-technische redenen. Niet dat je enorm indruk maakt door over te gaan op een elektrisch wagenpark, want menig bedrijf is je al voorgegaan. Het is vooral de indruk die je wekt door er te lang mee te wachten die reden geeft om toch op korte termijn de stap te nemen. Je wilt immers niet dat bedrijf zijn dat niet meegaat met z’n tijd. Met bovenstaande overwegingen, kun je echter ook de keuze maken om je duurzame bedoelingen op een andere manier te tonen. Bijvoorbeeld door je het dak van je bedrijfspand vol te leggen met zonnepanelen.

Laat dit artikel geen reden zijn om je vertrouwen in elektrisch rijden en een duurzamer wagenpark te doen verdwijnen. Het punt is dat er het een en ander te overwegen valt als je de erover denkt de stap te maken naar elektrificatie van je bedrijfswagenpark en dat het niet zo simpel ligt als gewoonweg je benzine- en dieselauto’s in te ruilen voor elektrische varianten. Een weloverwogen besluit is immers altijd beter dan een haastig besluit.

Related posts

Wat is de meerwaarde van een IT-consultant voor je bedrijf?

Dion

Welkom in de wereld van de terrabytes: de externe harde schijf

Danny

Drone zakelijk gebruiken: dit moet je weten

Danny

Leave a Comment