Image default
Tech

Wat is de meerwaarde van een IT-consultant voor je bedrijf?

Technologie beheerst de wereld. Kijk maar hoe zeer dat de afgelopen decennia meer en meer waarheid geworden is. Logischerwijs zitten we nog lang niet aan het einde van dat proces, en blijft de technologie en de grip die het op de wereld heeft zich verder ontwikkelen. Die grip heeft het alleszins ook op het bedrijfsleven, dat voor veel zaken sterk afhankelijk is van IT, oftewel informatietechnologie. Het is dan ook niet voor niets dat IT’er een goedbetaald beroep is. Maar niet ieder bedrijf beschikt over IT’ers, of niet of IT’ers die in staat zijn om ook echt strategisch mee te denken met de organisatie. Daarvoor is er de IT-consultant, een externe expert wiens diensten je kunt inhuren. Wat is de meerwaarde van en IT-consultant voor je bedrijf?

Strategische hulp op IT-gebied

IT is een complexe zaak. Je kunt er heel veel mee, maar dan moet je wel weten hoe je het zo goed mogelijk naar je hand zet. Om zo goed mogelijk te profiteren van alles wat IT te bieden heeft, kun je een beroep doen op een IT-consultant om je van strategisch advies te voorzien. Met jouw input kan hij of zij grondig gaan analyseren wat nu precies de behoeften en doelstellingen van je bedrijf zijn. Op basis daarvan kan de expert een IT-strategie ontwikkelen die optimaal past bij jouw bedrijf. Dat kan betekenen dat er nieuwe systemen geïmplementeerd moeten worden. Maar het kan natuurlijk ook dat er aan de bestaande IT-infrastructuur gesleuteld wordt om hem te updaten, of dat er gewerkt wordt aan specifieke uitdagingen.

Implementatie van nieuwe systemen

Zoals gezegd kan uit het strategisch advies komen dat er nieuwe systemen geïmplementeerd moeten worden. Dat is niet iets wat je zelf gemakkelijk kunt doen. Maar gelukkig is er de IT-consultant om deze implementatie te begeleiden. Bijvoorbeeld bij het migreren naar de cloud of het implementeren van een nieuw CRM-systeem. Dit kan voor jou en je medewerkers in het gebruik nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Dus kan de IT-consultant ook trainingen verzorgen om bekend te raken met de nieuwe systemen. Het hoeft overigens niet bij enkel training te blijven, want doorlopende ondersteuning is namelijk ook een mogelijkheid.

Advies van de IT-consultant met betrekking tot procesoptimalisatie

Ondertussen heb je de kassa mogelijk in de negatieve zin horen rinkelen, wanneer kosten een IT-consultant en nieuwe systemen geld. Maar een IT-consultant kan ook geld opleveren door bij te dragen aan het optimaliseren van processen. Vaak is er ruimte voor een verbetering van de efficiëntie van bedrijfsprocessen die met IT verband houden. Deze inefficiënties kunnen door de IT-consultant opgespoord worden en hij of zij kan met voorstellen komen voor verbeteringen. Deze verbeteringen kunnen zorgen voor een hogere productiviteit én een verlaging van operatieve kosten. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het automatiseren van repetitieve taken, maar het kan ook om de samenwerking tussen verschillende teams gaan.

Cruciaal beveiligingsadvies

Het feit dat IT zo dominant is geworden, levert ook meteen grote risico’s op. Er zijn meer dan genoeg kwaadwillenden met een gedegen kennis van IT die kunnen proberen om jouw digitale fort binnen te dringen. Zij ontwikkelen zich mee met de techniek en zijn moeilijk volledig buiten te sluiten. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld datalekken. Alle reden om je fort zo goed mogelijk te verdedigen. De IT-consultant kan je voorzien van waardevol advies op het gebied van beveiliging van je IT-infrastructuur en helpen met het implementeren van de noodzakelijke maatregelen om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen.

IT-consultant als manager voor implementatieprojecten

Bovenstaande ontzorgt je op een bepaalde manier, maar neemt je niet direct zelf werk uit handen. IT is immers vaak niet je eigen portefeuille. Maar een IT-consultant kan je wel degelijk werk uit handen nemen, namelijk door op te treden als projectmanager. Dan gaat het natuurlijk specifiek om IT-gerelateerde projecten binnen je bedrijf. Hij of zij kan het project waarin nieuwe zaken geïmplementeerd worden of belangrijke aanpassingen worden doorgevoerd volledig beheren, inclusief het zorgen voor alle planning, budgettering, resourcebeheer en rapportage. Zo zorgt de IT-consultant ervoor dat het project in kwestie op tijd en binnen het budget kan worden voltooid, zonder dat de dagelijkse activiteiten van de organisatie er veel onder lijden.

Eigenlijk is een IT-consultant een interessante partner voor bedrijven van allerhande omvangen en in allerhande sectoren. De expertise ontbreekt vaak immers bij veel bedrijven en organisaties, maar de afhankelijkheid van IT is er in heel veel gevallen wél. Het loont daarom zeker om te investeren in de diensten van een echte expert om zo je IT-infrastructuur optimaal in dienst te laten stellen van de behoeftes en doelstellingen van het bedrijf en haar medewerkers. Met alle voordelen die dat met zich mee kan brengen en alle problemen die ermee voorkomen kunnen worden, is dit het geld meer dan waard.

Related posts

Airco op kantoor

Danny

Drone vliegen voor zakelijke doeleinden: dit zijn de nieuwe EU-regels

Danny Bijl

Experiential marketing trends 2022/2023

Danny Bijl

Leave a Comment