Image default
Commercieel Eigen bedrijf Financieel Juridisch Tips

Bedrijfsovername: waar moet je op letten?

Het overnemen van een bedrijf heeft voordelen. Een bestaand bedrijf heeft bijvoorbeeld meestal al naamsbekendheid en een klantenkring. Je hoeft dus niet vanaf nul te beginnen. Toch lijkt een bedrijfsovername op het eerste gezicht vaak mooier dan het eigenlijk is. Behalve voordelen zitten er namelijk ook nadelen aan. Hoe zullen bijvoorbeeld de medewerkers van het bestaande bedrijf reageren op de overname? Ontstane onrust kan leiden tot een (tijdelijke) terugval in productie. Het is daarom verstandig om eerst een gedegen onderzoek uit te voeren, voordat je overgaat tot overname. Hieronder kun je lezen welke stappen je het beste kunt doorlopen.

Breng je mogelijkheden in kaart

Een belangrijke vraag die je jezelf eerst moet stellen is: “Waarom wil ik een bedrijf overnemen?” Is dat bijvoorbeeld omdat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging? Of wil je misschien je eigen bedrijf uitbreiden door middel van een bedrijfsovername? Het antwoord op die eerste vraag is nooit goed of fout, maar geeft duidelijkheid over je doelstelling. Overleg met specialisten of het beeld dat je hebt van de bedrijfsovername klopt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Informatie over bedrijfsovernames kun je bijvoorbeeld krijgen via de Kamer van Koophandel. Leg daarnaast ook van tevoren vast wat je budget is voor de overname. Doe ook dit met behulp van een specialist, zoals een accountant, zodat je zeker weet dat je de juiste cijfers gebruikt. Een accountant of fiscalist kan je ook adviseren over de fiscale aspecten. Als je van plan bent om geld te lenen, is het aan te raden al in deze fase met je bank in gesprek te gaan.

Ga in gesprek met de huidige eigenaar

Heb je het plaatje helemaal helder en heb je een bedrijf op het oog dat je wilt overnemen? Leg dan contact met de huidige eigenaar van het bedrijf. Goede onderlinge relaties zullen de kans op een soepele overname vergroten. Het is goed mogelijk dat er nog meer partijen geïnteresseerd zijn in de overname van het bedrijf. Ook om die reden is het aan te raden prettig contact te hebben met de huidige eigenaar. Komt het zover dat er verschillende geïnteresseerden een bod uitbrengen? Zorg er dan voor dat je je niet laat meeslepen. Omdat je ter voorbereiding een kostenplaatje hebt gemaakt, zal je nu weten hoever je kunt gaan bij het bieden. Laat je hierbij niet meeslepen door emoties. Hoe graag je het bedrijf ook wilt overnemen, als er te veel geld wordt gevraagd rest je niets anders dan je terug te trekken of nogmaals proberen te onderhandelen. Hou ook tijdens de onderhandelingen contact met de specialisten, zoals accountant en fiscalist.

Neem het roer over!

Accepteert de huidige eigenaar je bod? Dan wordt er een letter of intent opgesteld. In deze brief wordt vastgelegd dat jij van plan bent het bedrijf over te nemen. Deze brief wordt als basis voor het definitieve koopcontract gebruikt. Voordat dat contract ondertekend wordt, is het aan te raden eerst de boekhouding van het bedrijf onder de loep te nemen. Laat dit onderzoek uitvoeren door in ieder geval een accountant en fiscalist. Aarzel ook niet om een jurist in de arm te nemen om de juridische aspecten te bestuderen. Als de boekhouding in orde is, kan het definitieve koopcontract bij de notaris ondertekend worden. Vanaf dat moment ben je officieel eigenaar en sta je aan het roer van het bedrijf!

Related posts

Tips om het maximale uit je investering te halen

Danny Bijl

Deze 5 ecommerce producten verzend je gemakkelijk met een brievenbuspakket!

Danny Bijl

3 redenen om het zakelijke energiecontract via een online vergelijker af te sluiten

Danny

Leave a Comment