Image default
Eigen bedrijf

Van droom naar werkelijkheid

Mahatma Gandhi zei het al: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken.” Helaas is het zo dat tussen droom en werkelijkheid vaak praktische problemen staan. Toch starten jaarlijks veel mensen een eigen bedrijf. Welke valkuilen moet je vermijden?

Stel haalbare doelen
Het opstellen van een goed doorgerekend businessplan is absoluut noodzakelijk. Gedreven door enthousiasme wil je de lat uiteraard zo hoog mogelijk leggen. Anderzijds zijn bescheiden of nuchtere mensen vaak geneigd doelstellingen te formuleren die niet ambitieus genoeg zijn. Belangrijk is dus dat je een goed evenwicht weet te vinden tussen ambitie en realiteit. Vanuit dat oogpunt bezien is het verstandig je plannen te bespreken met iemand anders. Dat hoeft niet direct een duurbetaalde bedrijvendokter of adviseur te zijn. Kijk eens rond in je netwerk.

Ga voor kwaliteit
Een tevreden klant is de best denkbare reclame. Doe daarom nooit concessies aan de kwaliteit van je werk. Mensen die vanuit hun hobby een bedrijf zijn begonnen, moeten echter wel waken voor een overdreven kwaliteitsgevoel. Het risico is namelijk aanwezig dat je teveel tijd aan een enkele opdracht besteedt waardoor je winstmarge in rook opgaat. Zorg daarom dat je een balans vindt tussen kwaliteit en winstgevendheid.

Doe waar je goed in bent
Vaak wordt gezegd dat ondernemers 90% van hun tijd besteden aan de 10% waar ze moeite mee hebben. Bespaar jezelf die ellende. Als bijvoorbeeld facturatie en administratie je belangstelling niet hebben, besteedt dat gedeelte van je werkzaamheden dan uit. Uiteraard hangt daar een prijskaartje aan. De investering die je hiermee doet, maakt echter wel de weg vrij om te doen waarin je wél goed bent.

Related posts

6 manieren om jouw bedrijf efficiënter te laten werken

Dion

Bedrijfspand kopen of huren: de voor en tegens

Mathijs

Must-do: pensioen opbouwen als zzp’er

Dion

Leave a Comment