Image default
Uncategorized

Een goede eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek

Wat spannend, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ben je nieuwsgierig wie je tegenover je hebt zitten? En hoe je een goede, eerste indruk achterlaat? Ben jij een makkelijke prater? Vind je het lastig om jezelf te ‘verkopen’ tijdens een gesprek? Het is altijd even aftasten hoe het zal gaan, maar deze tips helpen je om een verpletterende eerste indruk achter te laten tijdens het sollicitatiegesprek. Veel succes met solliciteren! 

De dresscode

Door voor jezelf te zorgen én jouw outfit aan te laten sluiten bij de sfeer die het bedrijf wil neerzetten, sla je meteen de spijker op z’n kop. Een goede handdruk erbij (niet te slap en niet te hard) en je bent op de goede weg! Zorg ervoor dat jouw kledingstijl jouw persoonlijkheid weergeeft, maar toch ook in lijn is met de gehanteerde ongeschreven regel van het bedrijf. Weet je niet welke kledingvoorschriften en dresscode gebruikelijk zijn? Vraag ernaar wanneer je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen of neem een kijkje op hun website (of social media). Zo ontdek je hoe de werknemers zich presenteren.

Wees op tijd voor het sollicitatiegesprek

Te laat komen wanneer je een sollicitatie hebt, is een absolute no go. Zorg dat je altijd ruim van te voren vertrekt en dat je weet waar je moet zijn. Zo voorkom je last minute stress wanneer je verdwaald bent of opeens in de file staat. Als je toch te laat dreigt te komen, bel dan even om te melden dat je niet zeker weet of je het gaat halen. Toon respect en laat de ander niet wachten, je laat zien dat je het gesprek serieus neemt en dat jij je als een professional gedraagt. Afspraak is afspraak, maak deze belofte waar.

Bereid enkele vragen voor die je kunt stellen

Valt er even een stilte? Dat is helemaal niet erg, voel je niet verplicht om deze meteen op te vullen. Het is juist goed om even rust in te bouwen in het gesprek of wat langer over jouw antwoorden na te denken. Het is niet nodig om meteen lukraak een antwoord te geven om maar het gesprek op gang te houden. Toch is het handig om enkele vragen achter de hand te hebben die je op zulke momenten zou kunnen stellen. Op deze manier kan je niet alleen over jezelf vertellen, maar toon je ook daadwerkelijk interesse in het bedrijf en laat je zien dat je beschikt over een proactieve houding. Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur, de samenstelling van het team of de verwachtingen bij deze functie voor het eerste half jaar. Zo krijg je extra informatie en kan je kijken of het bedrijf je nog steeds zo aanspreekt.

Veel succes tijdens het sollicitatiegesprek en laat een verpletterende indruk achter! Je kunt het!

Related posts

Heb je personeel? Stel dan ook een vertrouwenspersoon aan!

Dion

Je kinderen als visitekaartje van je bedrijf? Zo werkt dat!

Danny

Jezelf specialiseren als ondernemer

Danny

Leave a Comment