Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

Hoe energiezuinig zijn LED strips?

LED stripverlichting is een geweldige manier om een ruimte op een interessante en originele manier te verlichten, maar ook om geld te besparen op de energierekening van het bedrijfspand.

Het installeren van energiebesparende LED strips kan een aanzienlijke besparing van 60 tot 80% opleveren. Vervang verouderde halogeenlampen door energiezuinige LED lampen, vooral in bedrijfsruimten waar de verlichting langere tijd aan blijft.

Lampen als unieke cob led strips zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken slechts 10 tot 20 procent van de energie die gewone gloeilampen verbruiken. Je hoeft je gloeilampen niet voortdurend te vervangen, LED’s gaan namelijk 4 tot 30 jaar mee, in tegenstelling tot de 1-jarige levensduur van gewone gloeilampen.

LED-verlichting: De volgende generatie lampen voor kantoor

De werkhouding, het energieniveau en de productiviteit van je team worden allemaal rechtstreeks beïnvloed door de kantoorverlichting op je werkplek. Als de verlichting te laag is, raakt je personeel uitgeput. Aan de andere kant kan te felle verlichting hun ogen belasten, misschien zelfs migraine tot gevolg hebben, en de normale circadiane cycli van hun lichaam verstoren.

Fluorescente of lichtgevende diode (LED) lampen zijn de ideale keuze voor grote open ruimten zoals de meeste kantooromgevingen, maar er zijn ook halogeen en gloeilampen.

Door de oudere technologie zijn fluorescentielampen het meest gangbaar

Hoewel LED lampen een aantal voordelen bieden ten opzichte van hun meer traditionele soortgenoten, hebben LED (Light Emitting Diode) lampen vele voordelen die ervoor zorgen dat ze een superieure keuze vormen ten opzichte van andere lampen. Ten eerste gaan ze veel langer mee (15.000 – 50.000 uur) dan gloeilampen (700 – 1.000 uur). Wanneer je ledlampen 10 uur op een dag zou gebruiken, dan gaan ze wel langer dan 10 jaar mee! Gloeilampen gaan slechts 100 dagen mee.

Er is nog een tweede optie voor kantoor, namelijk de compacte fluorescerende (CFL) lampen. Toch zijn dergelijke lampen maar een kleine verbetering ten opzichte van de gloeilamp. CFL’s hebben een levensduur van slechts 10.000 uur. Een enorme vooruitgang ten opzichte van gloeilampen, maar LED-lampen blijken op meerdere gebieden beter te zijn.

LED licht gebruiken op kantoor

LED licht gebruiken op kantoor

Moderne LED kantoorlampen bevatten een functie waarmee je de helderheid van de lampen kunt aanpassen aan het tijdstip van de dag (soms automatisch). Ze zijn ’s morgens stralend en worden in de loop van de dag geleidelijk zwakker.

LED-lampen zijn duurzaam omdat ze geen gloeidraad gebruiken. Daarnaast zijn ze beter bestand tegen vallen of stoten. LED-lampen bevatten geen kwik, dat normaal gesproken in CFL zit en zeer giftig is. Als een CFL lamp kapot gaat, komt er kwik vrij in de lucht en dat kan gevaarlijk zijn.

Een ander groot voordeel van ledverlichting, inclusief strips, is dat ledverlichting niet extreem heet wordt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de kerstboomversiering jouw huis in brand steekt.

Verbruiken ledlampen veel elektriciteit?

Je hebt al eerder gelezen dat je geld kunt besparen met ledlampen. Dat komt omdat je na verloop van tijd minder lampen hoeft te kopen. Maar hoe zit het met de energiekosten als je zo’n lamp in het plafond van jouw huis gaat schroeven?

De elektriciteit die door een gloeilamp wordt gebruikt, wordt gemeten in KWh. Een Ledlamp verbruikt 127,5 KWh gedurende een levensduur van 15.000 uur. Gloeilampen die 15.000 uur branden verbruiken 900KWh aan elektriciteit.

De kosten van elektriciteit per KWh zijn afhankelijk van het gebied waar je woont. Het gemiddelde gebruik in Nederland is 15 cent per uur in 2022. Wanneer je dit tarief hanteert, bedragen de elektriciteitskosten van een ledlamp slechts €19,13, terwijl de elektriciteitskosten van een gloeilamp € 135 zouden bedragen. Ongeveer 7 keer zoveel dus.

Verbruiken aangesloten LED-strips meer elektriciteit?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Wanneer je meer LED-strips op een circuit aansluit, verhoog je het elektriciteitsverbruik. Stroom wordt gemeten in verbruik per meter, dus hoe meer meters je toevoegt, hoe meer elektriciteit je verbruikt. Vergeet niet dat het altijd belangrijk is om dezelfde strips in een serie te gebruiken. Gebruik geen verschillende LED-strips door elkaar. Dit kan gevaarlijk zijn. Meer informatie over led strip kun je hier vinden.               

Related posts

Welke kassasoftware kiezen voor je winkel in 2022?

Danny Bijl

Creatieve incentives voor jonge werknemers

Mathijs

Je eigen kledinglijn opzetten in 6 stappen

Mathijs

Leave a Comment