Image default
Vastgoed

Epoxy vloer in je bedrijfsruimte: een goed idee?

Wanneer je een nieuwe bedrijfsruimte betrekt, is één van de keuze die je moet maken wat je voor vloeren wilt. Dit hangt natuurlijk af van waar je de ruimte voor gaat gebruiken, maar van de uitstraling die je zoekt. Een type vloer dat veel gebruikt wordt op plekken als magazijnen, opslagruimtes, fabrieks- en productiehallen, winkels zoals bouwmarkten en zelfs kantoren, is de epoxy vloer. Is dit ook voor jou een goede keuze? We bespreken de relevante eigenschappen van een epoxy vloer.

Gietvloer

Eerst is het handig om duidelijk te maken wat een epoxy vloer nu precies is. Epoxy is een epoxide-polymeer die gewonnen wordt uit aardolie. Het is een zogenaamde thermohardende kunststof, wat in de praktijk betekent dat het in de vorm van een gietvloer geplaatst kan worden. Zo’n epoxy gietvloer bestaat dan uit verschillende lagen. Welke dat precies zijn, hangt af van hoe de vloer gebruikt gaat worden. Veelvoorkomend is in ieder geval dat er eerst een primerlaag aangebracht wordt en daar boven op de epoxy laag. Daar kan dan eventueel ook nog een laag polyurethaan overheen als afwerking.

Egale ondergrond

Een absolute voorwaarde voor het plaatsen van een epoxy vloer is dat de ondergrond waarop de vloer gelegd moet worden volledig geëgaliseerd is. De reden hiervoor is dat epoxy een hard materiaal is dat niet erg flexibel is. Als gevolg daarvan kan het op een ongelijke vloer onder druk gaan scheuren. Daarom worden epoxy vloeren alleen gegoten op een egale betonvloer of cement dekvloer. Dat kan voor bijkomende kosten zorgen als je vloer nog niet geëgaliseerd is en dat dus eerst nog gedaan moet worden.

Onderhoud

Elk type vloer vergt tot op zekere hoogte onderhoud, maar van een epoxy vloer mag gezegd worden dat deze gemakkelijk te onderhouden is. Omdat het een gietvloer is, heeft een epoxy vloer geen naden. Daardoor hoopt er veel minder stof en vuil op, wat er voor zorgt dat een erg hygiënisch verantwoorde vloer is. Dat heeft als bijkomend voordeel dat er ook minder vuil achterblijft dat de vloer kan beschadigen. Aan te raden is om epoxy vloeren met enige regelmatig met een zachte bezem op stofzuiger droog te reinigen. Nat reinigen mag in principe wel, maar doe het niet met agressieve schoonmaakmiddelen, omdat die de vloer kunnen aantasten. Ook te veel niet-agressief schoonmaakmiddel is niet aan te raden, omdat de vloer er dof kan laten uitzien, en dat zou zonde zijn.

Extreem sterk en belastbaar

Een epoxy vloer brengt naast bovenstaande hygiënische en onderhoudspunten ook andere interessante voordelen met zich mee. Zo is een epoxy vloer extreem sterk en belastbaar. Dat betekent niet dat er zware objecten op geplaatst kunnen worden, maar ook dat het veel verkeer van zware machines of voertuigen kan dragen. Dankzij de hoge slijtageweerstand slijt de vloer ondanks zware en frequente belasting niet snel.

Meer voordelen mogelijk

Andere voordelen zijn bepaalde gevallen ook mogelijk. Zo is een epoxy vloer in principe vloeistofdicht. Daardoor kan in sommige gevallen zelfs een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening afgegeven worden voor de epoxy vloer. Ook kan een epoxy vloer in bepaalde gevallen resistent gemaakt worden tegen aantasting door zaken als hardnekkige zuren, oliën, vetten en chemicaliën. Ook het is het mogelijk om een epoxy vloer ‘antislip’ te maken. Hiervoor moeten er toeslagstoffen aan toegevoegd worden.

Verschillende kleuren mogelijk

Wat een epoxy vloer niet biedt, is de uitstraling van een houten vloer of zelfs een tegelvloer. Daar is een epoxy vloer weer net te ‘functioneel’ voor. Het is een type vloer dat primair bedoeld is om een zware belasting aan te kunnen. Dat wil niet zeggen dat je automatisch opgescheept zit met een grauwe betonlook. Epoxy vloeren kunnen in verschillende kleuren aangebracht worden. Het resultaat is een egaal vlak in de gekozen kleur. Dat maakt een epoxy vloer geschikt voor meer toepassingen dan enkel als ondergrond in fabrieken en bouwmarkten. Ook op kantoor of in een winkel is een slijtvaste epoxy vloer zeker het overwegen waard.

De goedkoopste optie is een epoxy vloer niet. Wil je goedkoper uit zijn maar toch een sterke vloer hebben, dan kun je een betonnen vloer overwegen. Ook deze zijn zeer slijtvast en kunnen veel belasting verdragen. Ze zijn alleen minder geschikt voor ruimte waar er vochtigheid en warmte is. Ook zien ze er minder smaakvol uit, kunnen ze erg glad zijn en als oncomfortabel worden ervaren.

Related posts

Waarom moet je als ondernemer naar de blockchain kijken?

Danny

Na je studie gaan werken in Groningen

Mathijs

Zakelijk spaargeld – 5 tips voor een goede besteding

Mathijs

Leave a Comment