Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Hoe ga je om met hoge werkdruk?

Hoge werkdruk is een van meest voorkomende oorzaken van stress. Stress is ongezond voor een mens, zowel psychisch als fysiek, en moet dus zo veel mogelijk voorkomen worden. Maar hoe voorkom je hoge werkdruk? Moet je dan werk gaan weigeren? Zeker als ondernemer wil je dat het liefst vermijden, omdat je je klanten tevreden wilt stellen. We bespreken hoe je om kunt gaan met hoge werkdruk.

Business coach inschakelen

Hoge werkdruk kan zeker ook iets zijn wat we onszelf aandoen. Niet alleen door te veel werk aan te nemen, maar vooral ook door zaken verkeerd aan te pakken. Misschien doe je meer dan redelijk is voor je klanten. Of je bent eigenlijk heel chaotisch bezig en je ervaart vooral hoge werkdruk omdat je het overzicht kwijt bent. Als je zelf niet meer weet wat je daar aan kunt doen, kun je de hulp van een business coach inschakelen. Dat zijn mensen met ruime ervaring in het zakenleven die jou de handvaten kunnen bieden om meer grip op je werk te krijgen. Zij kunnen je inzichten bieden die je zelf mogelijk niet had kunnen verwerven zonder deskundige hulp. Het kost natuurlijk wat, maar het is wel een belangrijke investering in jezelf.

Taken inventariseren en inplannen

Wil je toch zelf aan de slag gaan met het verminderen van het gevoel van hoge werkdruk, dan is het van belang om eerst eens te inventariseren wat er eigenlijk allemaal op je to do-list staat. Plan vervolgens die taken in in je agenda op volgorde van deadline. Plan ze ruim in, zodat er speling in je planning zit. Zo verkrijg je overzicht of je taken en wat je wanneer gedaan kunt hebben. Op basis hiervan kun je inschatten of er nog ruimte is voor nieuw werk of niet. Nu kun je ook duidelijk communiceren naar klanten wanneer ze iets kunnen verwachten van je.

Hoge werkdruk

Zoek andere ondernemers die werk kunnen overnemen

Verzamel een netwerk van andere ondernemers die taken die jij normaliter zelf zou doen kunnen oppakken voor je voor een lager tarief dan jij jouw klanten berekent. Je verdient er dan weliswaar slechts een kleine commissie voor, maar je hebt wel je klant bediend. Zo haal je druk van je eigen agenda af zonder werk te hoeven weigeren.

Personeel aannemen

Je kunt ook tot de conclusie komen dat je zodanig overspoeld wordt met werk dat je bedrijf mee moet groeien. Daarmee doelen we dan op het aannemen van personeel. Dat is geen keuze die je licht moet maken, want er komen een hoop verplichtingen bij kijken die sterk in je nadeel kunnen uitpakken als ondernemer. Dat wil echter niet zeggen dat je die stap nooit moet maken. Als jij denkt dat er te veel werk is om door jou alleen uitgevoerd te worden en je verwacht dat dat zo blijft, dan is het een logische keuze om iemand aan te nemen om je bij te staan.

Belangrijk is om te beseffen dat ten eerste hoge werkdruk gedurende een langere tijd niet gezond is voor een mens. Maar het kan ook zo zijn dat je wel hoge werkdruk ervaart, maar dat die er eigenlijk niet is en dat je eigenlijk gewoon het overzicht kwijt bent. Linksom of rechtsom moet je iets doen met het probleem.

Related posts

Nieuwe ondernemer: ga jij werken als interim of zzp’er?

Danny

3 voordelen van LED verlichting op kantoor

Danny

Efficiënter werken met een voertuigvolgsysteem

Danny

Leave a Comment