Image default
Ondernemen

4 zaken waar als je ondernemer goed over moet nadenken voordat je eraan begint

Ondernemen is niet alleen keihard werken, maar ook keuzes maken. Je maakt ze aan de lopende band, en vaak zijn het kleine keuzes, maar er komen natuurlijk ook zwaardere beslissingen die je voor de kiezen gaat krijgen. Moet je personeel in dienst gaan nemen? Is het tijd voor een eigen bedrijfspand? We bespreken vier zaken waar je als ondernemer goed over na moet denken voordat je eraan begint.

Personeel in dienst nemen

Begin je als zelfstandig ondernemer in een eenmanszaak, dan kun je op een gegeven moment op het punt komen waarop je eigenlijk meer mankracht nodig hebt om verder te kunnen groeien als bedrijf. Op zo’n moment lijkt het aantrekkelijk om iemand in dienst te nemen. Onderschat echter de consequenties hiervan niet. Je bent dan namelijk opeens werkgever, en daar kleven allerlei verplichtingen aan die eigenlijk helemaal niet zo gunstig zijn. Pensioen afdragen voor je medewerker is gebruikelijk, maar niet verplicht. Doorbetalen bij ziekteverzuim is dat wel. En dat kan heel lelijk uitpakken, want je kunt in de situatie komen dat je nog steeds maar in je eentje bent om het werk te doen, maar wel loon moet betalen aan een werknemer die niet komt werken. Een werknemer ontslaan is moeilijk en soms ook duur, maar na een aantal tijdelijke contracten is de enige keuze een vast contract of afscheid nemen. Onderschat de kosten van het in dienst nemen van personeel dus niet, en overschat de baten ook niet.

Een eigen bedrijfspand

Het is natuurlijk ontzettend gaaf om als ondernemer je eigen bedrijfspand in bezit te hebben. Helemaal als je het pand helemaal naar je eigen wensen kunt laten bouwen. Maar je duikt er financieel wel mee in het diepe. Niet alleen moet je er waarschijnlijk een fikse hypotheek voor afsluiten waar je ook aan moet blijven voldoen als de zaken wat minder gaan, maar je moet ook dure verzekeringen afsluiten. Wanneer je van het pand af moet, is dat ook nog eens niet zo snel verkocht als een huis. We willen dus niet zeggen dat je nooit voor een eigen bedrijfspand moet gaan, want huur betalen is ook maar weggegooid geld, maar we bedoelen vooral dat je er niet te snel aan moet beginnen. Zorg dat ze zaken financieel echt dik in orde zijn, zodat je in staat bent klappen op te vangen. Dan wordt dat bedrijfspand minder snel een strop om de nek van het bedrijf.

Een overname van je bedrijf

Het kan gebeuren dat je op een gegeven moment een aanbieding krijgt voor overname van je bedrijf. Als je er toch al vanaf wilde, is verkopen op dat moment natuurlijk prima. Maar als dat niet zo is, en je gaat werken met constructies waarin je wel betrekken blijft maar het in feite niet meer voor het zeggen hebt, kun je je afvragen of je dat wel moet willen. Jij hebt immers het bedrijf opgebouwd, en waarschijnlijk wil je dat de eigenheid ervan zo veel mogelijk in stand blijft. Als blijkt dat jouw invloed te klein is geworden door je nieuwe rol na de overname, kan dat erg frustrerend zijn een vooral ook een grote desillusie zijn. Ook kun je denken aan eventuele werknemers en hoe de overname voor hen moet zijn. Een mooi bod op je bedrijf is fijn, maar denk er eerst even diep over na voordat je er op ingaat.

Auto’s van de zaak

Het is natuurlijk super luxe als je je medewerkers een auto van de zaak kunt aanbieden. Dat is een teken van goed werkgeverschap en het feit dat het goed gaat met het bedrijf. Het maakt het ook aantrekkelijk voor potentiële nieuwe werknemers om bij jouw bedrijf te komen werken. Maar leasecontracten voor auto’s kunnen ook een strop om je nek gaan vormen. Die zijn namelijk standaard gebonden aan een bepaalde looptijd. Mocht je bedrijf in zwaar weer komen en/of mochten er minder werknemers zijn dan leasecontracten, dan zou je je contract voortijdig willen kunnen beëindigen. Maar dat gaat niet zo makkelijk. Meestal staat daar een forse boete op. Dit kan dus financieel erg belastend worden voor je bedrijf.

Laat niets van dit je ervan weerhouden om je bedrijf te laten groeien en floreren. Het enige wat we hiermee willen aanmoedigen is het maken van weloverwogen keuzes. Die zijn nodig om een gezond bedrijf in stand te houden.

Related posts

Eigen restaurant beginnen in 12 stappen

Mathijs

Vijf tips voor de veiligheid binnen je bedrijf (en net erbuiten)

Danny Bijl

Hoe kan een White Belt Lean Six Sigma Training helpen bij meer bedrijfssucces?

Danny Bijl

Leave a Comment