Image default
Branches Ondernemen Tips

Is slimme keukenapparatuur de oplossing voor het personeelstekort in de horeca?

aanhoudende personeelstekort, wordt het steeds drukker in de horeca keuken. Dat dwingt de markt tot innovatie, zoals slimme horeca apparatuur dat het werk deels over kan nemen. Een welkom tegengeluid in een branche die dreigt te bezwijken aan het tekort van goed gekwalificeerd personeel.

Aanhoudend personeelstekort

De horeca groeit uit zijn voegen. Nu mensen weer massaal buiten de deur eten en drinken, groeit de sector in een record tempo. Zo snel zelfs dat het personeel het niet meer kan bijbenen en sommige restaurants genoodzaakt zijn om de deuren te sluiten. Naast de snelle groei, hebben ondernemers moeite met het vinden en vasthouden van gekwalificeerd personeel. Onvoldoende toekomstperspectief en de hoge werkdruk zorgen ervoor dat mensen switchen van baan. Ook wordt werken in de horeca nog te vaak als bij baan gezien. Een zorgelijke ontwikkeling want gekwalificeerd personeel is hard nodig.

Dit probleem wordt naar verwachting alleen maar erger. Volgens cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er in 2025 ruim 100.000 medewerkers meer nodig dan nu. De keuken komt hierdoor nóg verder onder druk te staan.

De slimme keuken

Een simpele oplossing voor het personeelstekort is er (nog) niet. Wél komen producenten met een nieuwe innovatie die de druk in de keuken kan verlagen. Keukenapparatuur voor de professionele keuken wordt namelijk steeds slimmer en efficiënter. De apparatuur kan als het ware ‘denken’ en voert bepaalde taken zelf uit. Hierdoor kan werk uit handen genomen worden. Dat is in deze tijd van explosieve groei in de sector en krapte op de arbeidsmarkt een zeer welkome ontwikkeling.

Enkele voorbeelden zijn geautomatiseerde friteuses die de mandjes zelf uit het vet tillen of koffiemachines die zichzelf aan het einde van de dag reinigen. Om werk uit handen te nemen, zijn er zelfs ovens en combisteamers op de markt met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma’s. Met een simpele druk op de knop, wordt het gerecht perfect bereid. Met het oog op het personeelstekort, zijn dat best spannende ontwikkelingen. Of het de oplossing van het probleem is? Grootkeukenleverancier Hakvoort Professional denkt van niet. Koken blijft mensenwerk. Een apparaat kan niet dezelfde passie en liefde in een gerecht stoppen als een chef. De slimme keuken is here to stay maar ook de keukenbrigade blijft absoluut onmisbaar.

Related posts

Komkommertijd: hoe kun je zomervakantie in je voordeel gebruiken als ondernemer?

Dion

Wat heb je nodig om geld te verdienen met je webwinkel?

Sander

Eigen restaurant beginnen in 12 stappen

Mathijs

Leave a Comment