Image default
Lifestyle Tips

Hoe maak je je kantoortuin mensvriendelijker?

Hoewel we bij het we het woord ‘kantoortuin’ misschien denken aan een groene patio in een kantoorgebouw, is het een wat misleidende term voor een grote kantoorruimte waar veel medewerkers tegelijkertijd werken. Men noemt het ook wel eens landschapskantoor. Het is een concept dat in Duitsland ontwikkeld in de jaren ’50 en in de jaren ’70 ook ons land veroverde. Zo werd ons land nogmaals door de Duitsers veroverd, in feite. Met het verschil dat we de kantoortuin nog steeds in stand houden. Toch klagen veel werknemers over die grote, gedeelde kantoorruimtes waar het vaak druk, bedompt en luidruchtig is. Heb jij zo’n kantoortuin bij jouw bedrijf? Dan krijg je van ons een aantal tips om deze op mensvriendelijkere manier in te richten.

Groen toevoegen voor zuurstof en huiselijk gevoel

Bij een tuin hoort groen, en in een kantoortuin kan de toevoeging van planten helemaal geen kwaad. Deze werken niet alleen in het voordeel van de sfeer in de ruimte, maar geven ook de broodnodige zuurstof af die het werkklimaat in de kantoortuin prettiger zal maken. Hoe beter het zuurstofgehalte in de ruimte is, hoe helderder mensen kunnen denken. Je zou dus kunnen zeggen dat ze helpen om de productiviteit van medewerkers te verhogen. Natuurlijk moet er wel voor de planten gezorgd worden, maar je zult zien dat mensen het juist leuk vinden om een plant op kantoor te adopteren. Dat geeft ook maar weer aan dat men wel degelijk waarde hecht aan de nabijheid van groen, ook op het werk. Een werkplek kan er wat huiselijker door worden, en dan voelen mensen zich sneller thuis.

Warmere lichttemperatuur, fijnere sfeer

Een warmere lichttemperatuur kan de sfeer in de kantoortuin behoorlijk veranderen. We zijn TL-buizen gewend met fel, koud licht. Deze zorgen er weliswaar voor dat mensen alert blijven, maar tegelijkertijd geeft het felle licht stress en een gevoel van onbehagen. Een kleine verandering daarin kan een waardevol resultaat opleveren, namelijk een prettigere werkomgeving. Vanaf 1 juli is led verlichting verplicht voor bedrijven. Dit betekent dat er vanaf dan geen conventionele gloei-, halogeen- of TL-lampen meer op de werkvloer mogen hangen. Dat wil niet zeggen dat TL-buizen helemaal niet meer kunnen. In een TL armatuur van Ledloket kunnen bijvoorbeeld gewoon led-lampen in de vorm van TL-buizen. Dat is dan ook meteen een goed moment om voor een wat warmere kleurtemperatuur te kiezen.

Kantoortuin mensvriendelijker

Gordijnen en tapijt als geluiddemping

Eén van de voornaamste klachten over de kantoortuin, is de herrie die er ontstaat doordat er tegelijkertijd mensen aan het praten, bellen of typen zijn. Zo ontstaan een kakofonie van geluid die verschrikkelijk kan afleiden en voor stress kan zorgen, omdat die prikkel constant de hele dag blijft binnenkomen. Daarom is investeren in geluiddemping verstandig. Daar bestaan materialen voor die je op de muur of tegen het plafond kunt laten plaatsen. Een mogelijk wat eenvoudigere manier in zorgen voor stoffen materialen die geluid kunnen absorberen. Gordijnen helpen goed om geluidsoverlast te verminderen. Die hoef je niet voor het raam te hangen, voor de muur kan ook met enkel de functie van decoratie en geluiddemping. Ook tapijt helpt om geluid te dempen, maar dit vergt natuurlijk wel relatief veel onderhoud.

Aparte concentratieplekken

De vele afleidingen die plaatsvinden in een kantoortuin kunnen ervoor zorgen dat werknemers moeite hebben om zich te concentreren. Dit terwijl sommige taken of gesprekken juist met uiterste concentratie uitgevoerd moeten kunnen worden. Het is belangrijk om hier ruimte voor te creëren in de kantoorsetting. Dat wil zeggen: werkplekken waar de overlast aanzienlijk minder is en waar mensen zich kunnen terugtrekken om bijvoorbeeld een telefoongesprek te kunnen voeren.

Scherm groepen af met schotten of kasten

Zijn er verschillen afdelingen gevestigd in één kantoortuin, zoals bijvoorbeeld HR en sales? Als die weinig met elkaar te schaften hebben, zouden ze ook geen last moeten hoeven hebben van elkaar. Dit kun je faciliteren door hogere afschermingen te plaatsen tussen verschillende afdelingen. Dit kun je doen met schotten, of met relatief hoge kasten. Dat laatste oogt wellicht wat vriendelijker en is tevens natuurlijk twee vliegen in één klap slaan: afscherming én opslagruimte. Kies bij het afschermen voor een hoogte van minimaal 1,6 meter hoog, zodat niet alleen de geluidsoverdracht maar ook het zicht op andere afdeling weggenomen wordt.

Related posts

De beste manier om klanten jouw bedrijf te laten vinden

Danny Bijl

Bedrijfsautomatisering: voordelen en nadelen

Danny

Financiële innovaties die jouw leven makkelijker maken

Mathijs

Leave a Comment