Image default
Financieel

Krediet voor de zelfstandig ondernemer

In tijden van crisis is het altijd moeilijk om een krediet voor zelfstandigen te krijgen. Banken zijn terughoudend, waardoor je of bij familie of bij een minder solide bedrijf terecht komt.

Investeren moet mogelijk zijn
Daar staat tegenover dat het niet kunnen verkrijgen van een krediet kan betekenen dat het nog goed draaiende bedrijf ten onder gaat. Daar ligt het probleem, want het gaat om de reden waarom u een krediet aanvraagt. Is dat
* omdat u wilt investeren in nieuwe producten, processen of innovatie en dat met een gedegen bedrijfsplan kunt onderbouwen?
* omdat u op die manier probeert de crisis door te komen?
* omdat u als zzp-er wilt beginnen?
* omdat het krediet u helpt om een nieuwe klant aan te kunnen nemen?
Zoals u ziet gaat het om twee heel verschillende soorten krediet. Bij een en vier hoort een investeringskrediet. Bij de twee andere redenen om een start- en een overlevingskrediet.

Onderpand of bedrijfsplan?
Deze twee verschillende manieren van krediet willen we even wat nader bekijken. Hebt u een onderpand dat waarde heeft, dan zal het krediet makkelijker verstrekt worden. Heeft u een goed en onderbouwd bedrijfsplan eveneens.
Is geen van beide het geval, dan wordt het moeilijker. Zelfs als u een goed kredietverleden hebt en een positief saldo zal de kredietverstrekker aarzelen. De terughoudendheid om nog een bedrijf toe te moeten voegen aan de negatieve portefeuille is aanwezig. Er resten u wel heel andere mogelijkheden.
* u laat een onafhankelijk advies maken om bij de aanvraag te voegen
* u vraagt een familielid of vriend om een zogenaamde Tante Agaath lening. Dit moet wel door de Belastingdienst worden goedgekeurd. De leninggever krijgt namelijk belastingvoordeel
* u kunt een borgstelling aan iemand vragen.
Er zijn ook nog andere mogelijkheden, zoals een microkrediet aanvragen. Feit is dat een creatief ondernemer ondanks alles een heel eind kan komen.

Related posts

De zakelijke voordelen van financial lease

Danny Bijl

Beginnen als ZZP’er: bevrijdend, maar niet vrijblijvend!

Danny

Boekhouden als zzp’er: 5 redenen om dit zelf te doen

Danny Bijl