In de afgelopen jaren zijn er veel mensen gestart als zzp’er. Met name in het begin van de bankencrisis toen veel mensen hun werk kwijt zijn geraakt. Het is eenvoudig om voor jezelf te beginnen. Zolang je omzet kunt genereren kun je je onderneming tot een succes maken. Maar veel van deze ondernemers leveren uitsluitend hun arbeidstijd als dienst. Anderen verkopen juist een product. Andere ondernemers hebben een combinatie van beide. Wat is nu verstandig, jezelf verhuren of een eigen product leveren?
Jezelf verhuren
Wanneer je jouw beschikbare arbeidstijd verhuurt ben je het minst druk met ondernemen. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je voldoende werk hebt om dagelijks aan de gang te gaan. Dan hoef je je niet druk te maken over inkoop en levertijd van materialen. De opdrachtgever is daar verantwoordelijk voor. Net als voor het organiseren van het materieel. Als je jezelf verhuurt, dan is het zogezegd uurtje-factuurtje. Let wel op de wet-DBA, zorg dat je aan de minimale eisen voor een ondernemer voldoet.
Eigen product leveren
In tegenstelling tot het uurtje-factuurtje leveren veel ondernemer een eigen product. Dit is een hele andere manier van ondernemen. Je hebt veel indirecte uren die niet facturabel zijn. Je moet namelijk de inkoop, productie en levering organiseren. Installeren/monteren van je product is dan wel rechtstreeks facturabel. Tenzij je hier afspraken over maakt door bijvoorbeeld een product te verkopen inclusief montage. Al het geregel zorgt ervoor dat je tijd kwijt bent, die geen geld oplevert. De prijs van het product moet dat dan wel opbrengen.
Opbrengsten
De opbrengsten per arbeidsuur zijn per branche erg verschillend. Ook in de branche zelf is veel onderscheid door de verschillende beroepen. Om een bepaalde levensstandaard te bekostigen is het uurloon belangrijk. Het is logisch dat een hoger uurloon, meer oplevert. Is het uurloon niet heel hoog, dan kan de verkoop van een product voor meer opbrengsten zorgen. Om dat op te starten kun je bijvoorbeeld naast je arbeid ook materiaal gaan aanleveren op een klus. Je pakt een winstpercentage tussen in- en verkoop. Als dit de tijd die je ermee kwijt bent, meer dan goed maakt, heb je dus meer verdiend.
Risico
Als je jezelf verhuurt, ben je als ondernemer kwetsbaar. Wat als je gezondheid in het gedrang komt? Iedereen kan wat overkomen. Daarnaast is het in de uitvoerende beroepen lastiger om je te verhuren als je ouder wordt. Juist jonge mensen zonder gezin, zijn beter in staat om hard en lang te werken. Als je ouder wordt wil je meer tijd voor je gezin. Daarnaast gaat je tempo naar beneden. Dit kan ervoor zorgen dat minder snel ingehuurd wordt. Een eigen product leveren brengt echter ook risico’s met zich mee. Je kunt je financieel vergissen in in- en verkoop. Of je wordt aansprakelijk gesteld voor problemen met jouw product. Daarnaast moet de indirecte kosten goed gemaakt worden door de opbrengst van je product.
Als je als ondernemer jezelf verhuurt levert dat alleen een uurbedrag op. Wordt je ouder, ben je dan nog relevant voor je opdrachtgevers? Een eigen product kan voor veel meer opbrengsten zorgen. Maar je neemt meer risico en je hebt veel indirecte kosten. Kies daarom de combinatie die bij jou en je werkomgeving past.