Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

Led verlichting verplicht voor bedrijven vanaf 1 juli 2020: wat moet je weten?

Het is bijna zover: vanaf 1 juli is led verlichting verplicht voor bedrijven. Dit betekent dat er vanaf dan geen conventionele gloei-, halogeen- of TL-lampen meer op de werkvloer mogen hangen, maar alleen nog maar led panelen, led TL buizen en andere led lampen. In deze blog lees je waarom dit verplicht wordt, hoe dit gedaan moet worden én wat de voordelen voor jouw bedrijf zijn.

Waarom wordt led verlichting verplicht?

In 2018 dienden Kamerleden van GroenLinks en het CDA een motie in waarin zij pleitten voor een verplichting van led verlichting. Volgens hun berekeningen zou dit een indrukkende CO2-winst van 0,9 megaton opleveren. Led verlichting is namelijk een stuk energiezuiniger dan conventionele verlichting, onder andere omdat er voor dezelfde hoeveelheid licht veel minder energie gewonnen hoeft te worden. Dit komt omdat led 90% van de gewonnen energie omzet in licht, terwijl dit bij conventionele verlichting juist maar 25 tot 30% is. En omdat er bij het winnen van energie fossiele brandstoffen worden verbrand en CO2 wordt uitgestoten geldt: hoe minder energie er nodig is, des te beter is dit voor het milieu. Het lage energieverbruik van led maakt dat dit soort verlichting een stuk duurzamer is.

Nog een voordeel hiervan is dat dit natuurlijk ook gunstig is voor het verlagen van je energierekening en dus voor je portemonnee. Ook dit namen de Kamerleden op in hun motie. Zij verzochten de regering een verplichting voor led verlichting uiterlijk 1 juli 2020 verplicht te stellen, en deze motie werd aangenomen.

Maak ik aanspraak op subsidie?

Ondanks dat het ophangen van bijvoorbeeld led panelen of led TL buizen op den duur dus een enorme besparing oplevert, is de investering in eerste instantie wel groot. Zeker als je in één keer met het hele bedrijf moet overstappen. Omdat de overheid bedrijven tegemoet wil komen hebben zij de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. Hiermee worden bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen financieel ondersteund. Zij kunnen namelijk 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Ga je dus led panelen, led TL buizen of andere led verlichting ophangen, dan kun je een groot deel van de investeringskosten gesubsidieerd krijgen. Let op: dit geldt wel alleen voor ondernemingen die belastingplichtig zijn voor inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Wat zijn de voordelen van led verlichting?

LED verlichting voordelen

Gelukkig is het helemaal niet zo erg dat de overheid led verlichting verplicht heeft gesteld, want led heeft een hoop voordelen. Zo is led verlichting dus energiezuiniger én milieuvriendelijker doordat er maar 10% van de energie omgezet wordt in warmte, maar wordt het brandgevaar hierdoor ook verminderd. Bovendien flikkert led verlichting niet. Dit is rustiger voor de ogen en beter voor de concentratie; iets wat natuurlijk ook zeer belangrijk is in professionele omgevingen. Ook handig is het feit dat led een veel langere levensduur heeft dan bijvoorbeeld halogeen- of gloeilampen, waardoor de onderhoudskosten verlagen, je hier minder moeite in hoeft te steken én je minder snel hoeft te investeren in nieuwe lampen. Daarnaast bevatten de lampen de gevaarlijke stof kwik niet. Wanneer een lamp die deze stof wél bevat kapotgaat, moet de hele ruimte ontruimd worden. Dit kost tijd én geld.

Er zijn dus goede redenen om over te stappen op led verlichting, waardoor de verplichte overstap vanuit de overheid lang zo erg nog niet is. Wel duurt het nog maar vier maanden voordat elke bedrijfsruimte al voorzien moet zijn van led lampen. Verdiep jezelf daarom op tijd in alle mogelijkheden.

Related posts

CRM systemen vergelijken – onze top 10

Danny

Jong en ondernemen

Danny

Start je eigen Bed & Breakfast!

Danny

Leave a Comment