Ben je ontevreden over jouw salaris en wil je graag meer verdienen? Zou je graag een hoger salaris willen ontvangen voor de werkzaamheden die je verricht? Onderhandelen over het salaris is niet voor iedereen een hobby. Veel werknemers vinden het ontzettend lastig om over het salaris te onderhandelen en nemen het huidige inkomen voor lief. Dat is eigenlijk erg jammer, want zo heb je niet het gevoel dat je de waarde ontvangt voor jouw prestaties en raak je sneller gedemotiveerd en uitgekeken op jouw functie. Door te worden beloond voor jouw activiteiten, werkhouding en prestaties, voel je je gezien en gewaardeerd. In dit artikel vertellen we je daarom graag meer hoe je kunt onderhandelen over jouw salaris, op welke manieren dit kan plaatsvinden en we delen handige tips die je mee kunt nemen. Ontvang wat je graag zou willen verdienen voor jouw werk. Ben je er klaar voor? Laat de onderhandelingen maar beginnen!
Onderhandelen over salaris
Misschien vind je het een ‘big deal’ om te onderhandelen over jouw salaris, maar soms kan het nodig zijn om daadwerkelijk verder te komen dan waar je nu staat. Of je een nieuwe baan hebt of een vast contract mag ontvangen, het vormen perfecte kansen waarop je meer salaris zou kunnen vragen voor jouw werkzaamheden en activiteiten. Ook wanneer je promotie krijgt, is het vaak een ideaal moment om meer inkomen te genereren door middel van deze onderhandelingen. Als je het niet durft te vragen, kunnen collega’s denken dat je tevreden bent (en blijft) met wat je nu hebt. Door ervoor te gaan, krijg je misschien wel een hogere beloning in de vorm van meer inkomen en betere secundaire voorwaarden. Natuurlijk is de kans aanwezig dat het je op een dag wordt aangeboden, maar als je zelf niet langer tevreden bent met wat je nu mag ontvangen dan is het tijd om deze onderhandelingen in te gaan.
Hoe kan je onderhandelen?
Door allereerst te bedenken welke waarde je daadwerkelijk toevoegt. Welke rol mag je vervullen, welke activiteiten pak jij op en over welke kwaliteiten beschik jij? Op welke manier maak je het verschil? De antwoorden op deze vragen, zorgen ervoor dat je op betere wijze naar jezelf leert kijken en je ook nog beter ontdekt wat je waard bent. En vanuit dit uitgangspunt kan je bepalen hoe waardevol jouw bijdrages zijn. Als je dit in kaart hebt gebracht, ga je veel sterker de onderhandelingen in en kan je nog steviger staan. Je draagt uit wat je wilt overbrengen, omdat je vol overtuiging jouw argumentatie kunt presenteren. Jij bént waardevol, vanwege deze indrukwekkende prestaties, talenten, werkhouding, activiteiten, competenties, groei die je hebt getoond… Daar staat een waarde tegenover, zodat je de kwaliteit en groei kunt blijven opleveren die je graag neer wilt zetten.
Handige tips die je mee kunt nemen in de onderhandeling
Het juiste moment voor een onderhandeling over het salaris is het halve werk. Kies daarom wat goed voelt en praktisch blijkt; dus niet direct wanneer je eenmaal bent opgestaan met in je hoofd het verdienen van een hoger bedrag. Neem bijvoorbeeld een bila als uitgangspunt om de gedachte op te gooien en probeer in te schatten welke reacties het teweeg kan brengen. Ook is het handig om tijdens de onderhandelingen over het salaris iets hoger in te zetten, zodat er ruimte genoeg is om uit te komen op jouw gewenste beloning. Ga je zitten op het beoogde resultaat, dan is er geen marge meer om daadwerkelijk te onderhandelen en is de kans groter dat je niet op het bedrag eindigt dat je zou willen. Een gemiste kans! Je kunt trouwens onderhandelen over het salaris, maar neem ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee om op jouw beloning uit te komen. Daarin kan je namelijk ook mooie sprongen maken die voor beide partijen interessant kunnen zijn.
Dit kan je beter niet doen…
Direct ingaan op het eerste bod is niet handig, maar meteen het gewenste bedrag noemen zorgt ook voor een slechte onderhandelingspositie. Ook is het onverstandig om tijdens de onderhandelingen continu door te blijven hameren op het onderwerp ‘salaris’, want er is natuurlijk meer. Het vormt juist een ideaal moment om jouw waardevolle kanten naar voren te laten komen. Ook is er meer dan ‘alleen’ salaris, denk aan opties als een auto van de zaak, meer vrije dagen, het volgen van een opleiding of een uitgebreide bonusregeling. Bepaal van te voren daarom concreet wat goed voelt voor jou, zodat je ook vanuit dit standpunt kunt handelen. Het is ook belangrijk om jezelf van te voren goed in te lezen, bijvoorbeeld welke salarisschalen er bij deze functie horen. Wil je ver boven deze schalen zitten, dan kan het zijn dat de functie niet aansluit bij jouw capaciteiten en talenten. Bespreek het met elkaar, zodat je weet waar je aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn.
Neem de tijd bij een onderhandeling
Natuurlijk is het voor iedereen prettig als er snel een knoop wordt doorgehakt, maar het gaat wel om een resultaat waar jij tevreden mee wilt zijn! Neem daarom de tijd die je nodig hebt om beslissingen te nemen, want geduld en doorzettingsvermogen zijn van belang bij het verkrijgen van een gunstige onderhandelingspositie. Hap niet te snel toe, neem de tijd om de voorwaarden goed te overdenken en wees niet bang om deze bedenktijd kenbaar te maken; als je het aanbod serieus neemt, dan is het ook het overwegen waard! En aangezien jij ook van onschatbare waarde bent, versterkt het elkaar als je bewust en met aandacht deze onderhandelingen kleur geeft. Het gaat niet om de snelheid van dit proces, maar het eindresultaat.
Onderhandelen vanuit een realistisch oogpunt
Door te onderhandelen over de voorwaarden kan je een betere beloning ontvangen, maar het blijft belangrijk dat je niet de arbeidsmarkt en de omstandigheden uit het oog verliest hierbij. Hou een realistisch beeld binnen handbereik en weet wat er speelt in de markt (denk aan hoge werkloosheid of juist veel vraag naar competenties, werkervaring en talent waarover je beschikt), zodat je jouw positie kunt versterken. Wees dankbaar en benoem niet de tekorten, maar wees realistisch en blij met wat je hebt. Verdien je een salarisverhoging? Dan wensen we je ontzettend veel succes, je kunt het! Durf het gesprek aan te gaan en besef hoe waardevol je bent.