Image default
Eigen bedrijf

Ondernemen onder de 18 jaar – Hoe doe je dat?

Als je jonger bent dan 18 jaar en de droom hebt om te ondernemen, is dit vaak niet altijd even eenvoudig van de grond te krijgen. Mensen vinden je vaak naief en verwijten je al snel op een roze wolk te leven. Toch wordt jong ondernemerschap juist gestimuleerd door de overheid, investeerders en andere ondernemers. Hoe zorg je ervoor dat je ook onder de 18 jaar succesvol ondernemer wordt?

Het principe van handlichting
Of je nu wilt of niet, minderjarig zijn heeft altijd invloed op het ondernemerschap. Je hebt namelijk toestemming nodig van een meerderjarige om rechtshandelingen uit te voeren. De overheid en de Kamer van Koophandel hebben hier iets op bedacht: handlichting. Dit betekent dat een meerderjarige je bevoegdheden toekent als minderjarige. Hoewel dit niet verplicht is, geeft het je wel talloze voordelen.

Hoe vraag je handlichting aan?
Handlichting vraag je aan via de Rechtbank. Dit geldt echter alleen voor ondernemers van 16 en 17 jaar. Onder de 16 jaar is handlichting niet van toepassing. Houd er rekening mee dat als je winst maakt met je bedrijf, dit gevolgen kan hebben voor de kinderbijslag die je ouders ontvangen.

Geloof in je droom
Als jong ondernemer hoef je nooit je droom te laten afpakken door mensen die er niet in geloven. Probeer daarom met je ouders te praten en overtuig hen om in jouw droom te geloven. Bovendien maakt dat het ook een stuk gemakkelijker om met nieuwe klanten samen te werken, zeker als zij voor elke opdracht die jij krijgt hun handtekening moeten zetten.

Doe inspiratie op via diverse cursussen
Ben jij ondernemer en jonger dan 18 jaar? De website van de Kamer van Koophandel staat vol cursussen voor jonge ondernemers. Dit helpt je om nog beter te worden waar je mee bezig bent. Als je eindelijk 18 jaar bent, dan ben je voor de wet handelingsbekwaam en kun je volledig zelfstandig opereren. Ga er daarom voor!

Related posts

Zelf beleggen: zo levert winst rendement op

Danny Bijl

Van droom naar werkelijkheid

Danny

De nieuwe ontzorgverzekering voor verzuim van medewerkers

Danny

Leave a Comment