Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Strategie

Werk je voor jezelf of ben je ondernemer

In de afgelopen tien jaar is het aantal ondernemers fors gegroeid. Inmiddels zijn er bijvoorbeeld al meer dan 1,6 miljoen zelfstandige ondernemers zonder personeel. Van al deze ondernemers is niet iedereen even ondernemend. Dit hoeft voor het succes van de onderneming geen beperking te zijn. Maar werk je voor jezelf of ben je een ondernemer? Wat is het verschil en maakt het verschil?

Voor jezelf beginnen

Na jaren voor een werkgever te hebben gewerkt, weet je vaak veel van het vakgebied. Wanneer het geen weerstand vanuit je werkgever veroorzaakt, kun je het vervolgens zelf gaan doen. Maar het kan ook zijn dat je al jaren een hobby hebt. En dat deze hobby zover uit de hand loopt dat je er je geld mee wilt gaan verdienen. In Nederland is het niet moeilijk om een onderneming te starten. Je kunt vanuit huis je bedrijf starten. Het is een kwestie van een kvk-inschrijving en een zakelijk bankrekeningnummer en je bent ondernemer.

Ondernemerschap

Wanneer je je eigen onderneming hebt, neem je deel aan het ondernemerschap. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent geworden voor een bedrijf. Afhankelijk van de ondernemingsvorm ben je rechtspersoon of (mede) aandeelhouder. De meeste ondernemingen hebben een winstoogmerk. Als ondernemer ben je daarom bezig om winst te generen met je onderneming. De gemaakte kosten moeten worden betaald van de inkomsten. Om zelf geld over te houden moet daar vervolgens nog een winstbedrag tussen zitten. Om dit resultaat te bereiken moet je dus ondernemen.

Ondernemend zijn

Een bedrijf runnen waarvan de opdrachten automatisch binnenkomen is eenvoudig. En als de uitvoering eenvoudig in je werkweek past, is ondernemen niet moeilijk. Maar moet je werk zelf gaan binnenhalen? Of moet je keuzes maken op basis van kosten en baten? Dan ben je meer ondernemend. Je kunt bijvoorbeeld werkzaamheden uitbesteden zodat jij kunt doen waar je meer geld aan verdiend. Als je als ondernemer kansen ziet, maar daarin moet investeren, dan ben je ondernemend. Kansen zien kan zijn om een compleet project aan te nemen incl.. materialen. Dus niet alleen je uren verkopen, maar mensen en materieel inhuren. Ook de in- en verkoop van materialen is dan een onderdeel van de winst. Hoe beter je dit inziet en uitvoert, hoe hoger de omzet van je bedrijf.

Werk je voor jezelf of ben je ondernemer?

Je kunt zzp’er zijn en jezelf dagelijks verhuren. Daar is een goede boterham in te verdienen. Je werkt voor jezelf en je verdiend daar een prima salaris mee. Maar werk je voor jezelf of ben je ondernemer? Je kunt wellicht materieel inhuren voor je opdrachtgever en daar wat aan verdienen. Misschien heb je iemand in jouw netwerk die materialen voordeliger kan leveren. Dan kun jij die met winst doorverkopen. Kortom, voor jezelf werken is een goede inkomstenbron. Ga je echt ondernemen dan kun je nog veel meer verdienen en/of groeien.

Werk je voor jezelf of ben je ondernemer? Zolang je maar doet waar je je goed bij voelt ben je goed bezig. Kriebelt het om meer omzet te generen? Kijk dan verder en durf risico’s te nemen. Onderneem door te organiseren en je opdrachtgevers te ontzorgen.

Related posts

Op welke kluswebsites kan ik mijn diensten aanbieden?

Dion

Gratis data in de EU en toch ontspannen op vakantie?

Mathijs

Is slimme keukenapparatuur de oplossing voor het personeelstekort in de horeca?

Danny

Leave a Comment