Opnieuw moeten horecazaken hun deuren noodgedwongen sluiten in gevecht tegen de oplopende corona besmettingen. Het virus is met een opmars bezig en lijkt niet te stoppen. Vanuit de horeca wordt met onbegrip en teleurstelling gereageerd op de aanvullende maatregelen. De branche die al zo hard geraakt is, krijgt weer een zware klap te verduren.
Faillissementen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voorziet een golf aan faillissementen nu het kabinet opnieuw heeft besloten dat de horeca op slot moet. Hoeveel precies, dat durft voorzitter Willemsen niet te zeggen maar dát het een doodsteek zal zijn voor sommigen, weet hij zeker. “45 procent van de horeca is al technisch failliet en dat aantal zal hard stijgen.”
De boosheid vanuit de horeca zit hem er vooral in dat er niet geluisterd wordt naar de branche. Horecaondernemers hebben keihard gewerkt om aan alle maatregelen te voldoen en met succes, slechts een klein deel van de besmettingen is te herleiden naar horecagelegenheden. Besmettingen worden vooral thuis opgelopen.
Strijdlustig
Ondanks de zware klap merkt Homint, leverancier van horeca meubilair, dat horecaondernemers er niet bij de pakken neerzitten. De komende tijd wordt vooral gebruikt om achterstallig onderhoud weg te werken, de administratie op orde te krijgen en nieuwe ideeën te bedenken om er straks weer volledig voor te gaan. Horecazaken spelen massaal in op afhaal en maaltijdbezorging om gasten te kunnen blijven bedienen. Daarnaast wordt nagedacht over nieuwe omzetstromen, zoals het aanbieden van huisgemaakte producten en exclusieve ingrediënten in een eigen webshop.
Alternatief
Dat er maatregelen getroffen moeten worden, begrijpt branche organisatie Koninklijke Horeca Nederland maar al te goed maar de manier waarop is oneerlijk. De hele branche wordt gestraft terwijl besmettingen vooral thuis worden opgelopen. Horecaondernemers hebben juist veel maatregelen genomen om gasten veilig te kunnen blijven ontvangen. Daarom diende KHN samen met branchevereniging MKB-Nederland een plan in bij Economische Zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, zoals het beoordelen van een horecabedrijf op de functie en activiteit, zoals eten en drinken, vergaderen of slapen. Ook zou er volgens de brancheverenigingen gekeken moeten worden naar het aantal vierkante meters, de regio en hoe de ventilatie is geregeld.