Image default
Industrie

Printplaten maken doe je zo

Door een printplaat te laten maken, kun je jezelf als technicus veel werk besparen. Al heb je een heel simpele schakeling, dan nog moet deze toch degelijk en graag snel in elkaar gezet worden. Tegenwoordig kan er veel automatisch geregeld worden, maar het blijft handig om zelfstandig vlug een printplaat te kunnen produceren. Dat kun je doen door mijn stappenplan te volgen, dat hieronder beschreven gaat worden.

Het ontwerp

Ten eerste is het belangrijk om een goed ontwerp voor je schakeling te maken. Hiervoor gebruik ik zelf altijd het programma EAGLE van CadSoft, een zeer geschikt programma waarin je een uitgebreid aanbod hebt van componenten. Deze componenten staan stuk voor stuk in de zogeheten libraries. Mocht het specifieke component wat je zoekt hier niet tussen staan, dan kun je nog altijd zoeken of er op internet een library te vinden is met dit component, of eventueel zelf een library aanmaken.

Als je eenmaal alle componenten bij elkaar hebt gezocht, kun je ze door middel van het trekken van lijnen aan elkaar verbinden. Nadat dit correct is gebeurd, kun je overschakelen naar het board waar alle componenten klaar staan. Nu kun je ze op een printplaat plaatsen aan de hand van je eigen voorkeuren. Als laatste moet je de componenten nog verbinden met lijnen en zorgen dat je een groundvlak maakt.

De printplaat

Nu je het ontwerp hebt gemaakt komt het volgende gedeelte, het realiseren van de printplaat. Dit gedeelte kun je grotendeels overlaten aan machines. Zorg er wel voor dat deze machines juist ingesteld staan. Aangezien dit verschilt per bedrijf, zal je hiervoor informatie moeten vragen bij het bedrijf zelf.

De laatste stap is het boren van gaten in je plaat, waarna je de componenten op de juiste plekken kunt gaan solderen. Zo heb je in no-time een printplaat.

Bron afbeelding

Related posts

Beter opvallen

Danny

Het belang van goed geschoold personeel

Mathijs

De voordelen van RVS

Danny