Image default
Personeel Tips

Sluit je werkdag af. Meer balans in je privéleven

Door het mobiele en nieuwe werken is het verschil tussen werk en privé de afgelopen jaren vervaagd. Kun je eigenlijk nog wel een werkdag afsluiten zodat thuis écht thuis is? Vier tips uit een training time management hoe het voor jou mogelijk kan!

  1. Manage de verwachtingen van je collega’s

Het belangrijkste is duidelijke grenzen stellen. Bijvoorbeeld dat je na 17.00 uur (of 19.00 uur) niet meer zal reageren op e-mail. Ze mogen uiteraard mailen, maar je antwoordt pas de volgende dag.

Heb hiervan een mooi praktijkvoorbeeld van een managementteam uit de cursus time management. Zij kregen er last van dat ze elkaar steeds aan het werk bleven houden – ook de avonden en de weekenden – en daarom hebben zij onderling afgesproken elkaar na 20.00 uur niet meer te mailen. Zodat ook niemand zich bezwaard voelt. En ze elkaar kunnen coachen. En als team verantwoordelijkheid nemen voor de juiste balans met privé. Iedereen blij!

  1. Na 19.00 uur geen meldingen meer

Zet na 19.00 uur al je meldingen uit. Geen berichtjes meer, geen e-mail en geen werktelefoontjes. Op die manier hebben je collega’s niet eens de kans om je te pakken te krijgen buiten werktijd. Vind je dit een beetje eng? Begin dan met 1 avond per week om te experimenteren.

TIP | stel op je telefoon in dat de mail na 19.00 uur niet meer wordt geladen. Hoef je jezelf ook niet te ‘bedwingen’.

  1. Beëindig je werkdag op je werk

Denk aan het einde van de dag na over je volgende dag. Maak een lijstje met afspraken voor de volgende dag en schrijf de 3 taken op die je in ieder geval wilt volbrengen. Op die manier kan je het uit je hoofd zetten en ben je voorbereid klaar voor de volgende dag. Probeer maar eens! Werkt echt.

  1. Dagelijkse afsluitende routine

Een dagelijkse routine kan een mooie afsluiting van je dag zijn. Hier kan je je gedachten op een rijtje zetten en de indrukken van de dag in je hoofd een plek geven. Dit kan dus de dagelijkse review zijn, maar de reis vanaf je werk kan hier ook toe dienen. Bijvoorbeeld door rustig naar huis te fietsen of te wandelen om je gedachten te laten bezinken. Laat de smartphone in je tas, om zo even een moment rust te hebben.

Een van de deelnemers van de cursus time management heeft een eigen werk-privé ritueel. Op de helft van zijn werkroute komt hij langs een benzinestation. Dat is zijn ijkpunt om vanaf dat punt over te gaan op zijn werk danwel vanaf dat punt zijn werk af te sluiten. Een eigen ritueel. Wat werkt voor jou? Heel veel succes en relaxte avonden gewenst!

Related posts

3 X Tips om meer te bewegen op je werk

Dagmar

Het ontslagrecht anno 2019

Dion

De voordelen van Microsoft Azure voor jouw bedrijf

Danny Bijl

Leave a Comment