Spuitgieten is een vaak gebruikte techniek om kunststoffen (“plastiek”) een bepaalde vorm te geven. Meer specifiek gebruikt men hiervoor thermoplasten, kunststoffen die zacht worden en dus smelten als ze sterk verhit worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook door Metron kunststof gemaakt.
Proces in het kort
Eerst wordt in de spuitgietmachine kunststof in de vorm van korrelig poeder (granulaat) door verwarming gesmolten tot een viskeuze of stroperige massa. Vervolgens wordt de massa onder hoge druk door een inspuitmonding in de matrijs geperst. De matrijs stelt een holle gietvorm voor waarbij de holte de vorm is van het gewenste product. De gesmolten massa vult de holte (caviteit) van de matrijs en begint te stollen wanneer het gekoeld wordt. Hierdoor neemt het de vorm aan van de holte en ontstaat het gewenste product.
Voordelen
Met spuitgieten kunnen eenvoudige maar ook complexe kunststofproducten gemaakt worden, zoals schroefdraad en schuine gaten. Dunne producten worden reeds in enkele seconden vervaardigd (koelen snel af), terwijl de cyclustijd van metalen onderdelen via de verspaningstechniek zeker enkele minuten bedraagt. Het energieverbruik is tevens veel lager bij spuitgieten.
Nadeel
Per gewenst eindproduct dient een andere matrijs te worden opgebouwd. Dit kost veel tijd en geld zodat spuitgieten enkel voor grote productieaantallen economisch haalbaar en interessant is.
Toepassingen
Spuitgieten wordt frequent gebruikt om allerlei verpakkingen van voedingswaren te maken. Huishoudproducten en elektronica worden in kunststoffen vervaardigd wegens de isolerende eigenschap. De dikkere wand zorgt wel voor een iets langere cyclustijd. Er wordt veel belang gehecht aan het uiterlijk van deze producten.
Ten slotte wordt de techniek toegepast in de industrie. De mechanische en chemische eigenschappen van kunststoffen zijn noodzakelijk voor de onderdelen in deze grote sector. Sommige technische kunststoffen zijn boven 100 graden Celsius nog steeds hard en sterk. Ze kunnen even stijf worden als sommige metalen door gebruik te maken van glas- of carbonvezels.