Image default
Industrie Logistiek Tips

Veiligheid in het magazijn: 5 tips

Veiligheid in het magazijn is natuurlijk ontzettend belangrijk. Zware stukken en materialen worden vaak op hoge hoogte opgestapeld, en moeten vervolgens met de benodigde kennis en tact van hun locatie gehaald worden. De Nederlandse ARBO wetgeving geeft duidelijke verplichtingen aan wanneer het gaat om het bewaren van de veiligheid in het magazijn. Het ARBO opleidingscentrum biedt dan ook vele cursussen aan om medewerkers naar het juiste niveau te scholen. Met deze tips houdt je het niveau van de veiligheid in het magazijn voldoende om veilig en verantwoord te kunnen werken.

1. Een hoogwerker certificaat

Er zijn natuurlijk tientallen hoognodige hulpmiddelen in het magazijn die ondersteuning bieden aan de medewerkers. Deze hulpmiddelen moeten wel ieder goed en verantwoord bestuurd kunnen worden. Een van de eerste stappen is dan ook het scholen van de medewerkers met onder andere een hoogwerker certificaat. Maar denk ook aan hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een heftruck en andere voertuigen. Al deze voertuigen zullen door gecertificeerde medewerkers bestuurd moeten worden.

2. Maak voldoende ruimte

Essentieel voor een veilig magazijn is het hebben van voldoende ruimte. Hulpmiddelen en voertuigen moeten de ruimte hebben om bewogen te worden, en alle ladingen moeten met extra speelruimte vervoerd kunnen worden. Grote, ruimtelijke hallen zorgen niet alleen voor overzicht, maar ook voor vrije beweegruimte voor medewerkers en hulpvoertuigen.

3. Houdt een systeem aan

Een duidelijk systeem in de opslag is niet alleen belangrijk om efficiënt te kunnen werken; het is ook essentieel voor een veilig magazijn. Houdt alle opgeslagen goederen bij in een duidelijk management systeem zodat medewerkers precies weten waar ze specifieke items en materialen kunnen vinden. Zo hoeft er niet onnodig getild te worden.

4. Onderhoud het niveau van basis procedures

Iedere medewerker die werkzaam is in een magazijn moet op de hoogte zijn van de basisprocedures. Niet alleen het besturen van voertuigen, maar ook het juist tillen en verplaatsen is belangrijk om de veiligheid in het oog te houden en mogelijke blessures of ongelukken te voorkomen.

5. Veiligheidskleding en accessoires

Heb je medewerkers standaard in het magazijn werken? Dan is het belangrijk dat zij voorzien zijn van de juiste veiligheidskleding en accessoires. Denk hierbij aan verstevigde werkschoenen (met bijvoorbeeld stalen neuzen), maar ook aan handschoenen, specifieke werkkleding en eventueel zelfs brillen en helmen. Afhankelijk van de stoffen en materialen waarmee gewerkt wordt kan het zijn dat er nog sterker specifieke veiligheidskleding nodig is om veilig te kunnen werken.

 

Related posts

Kun je leren voor het ondernemerschap?

Danny Bijl

Tips om een grote kantoorruimte gezellig in te richten

Danny

5 onprofessionele website-fouten die je moet voorkomen

Dion

Leave a Comment