Image default
Eigen bedrijf Logistiek

Transportbedrijf starten: hier moet je aan denken

Bedrijven richten zich meer en meer enkel op kernactiviteiten. Vervoer van producten hoort hier vaak niet bij. Ook de toenemende loonkosten en bijbehorende vraag naar flexibele inzet maakt een samenwerking met een transportondernemer steeds interessanter. De transport- en logistieke sector beleefde in 2018 dan ook een topjaar. En hoewel er voor 2019 een stagnatie in groeicijfers wordt verwacht, mede door een verminderde groei van de wereldeconomie, betreft het nog steeds een goede twee procent. Ligt jouw hart ook in de logistiek- of transportsector? Is het voor jou een droom om een transportbedrijf te starten? Wacht dan niet langer om deze te verwezenlijken, het blijft immers een groeimarkt. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je een transportbedrijf wil starten?

Vereisten voor de start van een transportbedrijf

Niet iedereen kan zomaar van de ene op de andere dag een transportbedrijf beginnen. Als transportondernemer moet je over het algemeen aan de volgende eisen voldoen:

  • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
  • In het bezit van een BTW-nummer;
  • Een Eurovergunning van de NIWO hebben; en
  • In het bezit van het benodigde rijbewijs en chauffeursdiploma’s.

De inschrijving bij de KvK en het verkrijgen van een BTW-nummer voor de Belastingdienst zijn meestal gemakkelijk af te handelen formaliteiten. De overige twee vereisten hieronder verder toegelicht worden.

Eurovergunning van de NIWO

De NIWO vergunning is lastiger te krijgen. Deze vergunning voor het beroepsvervoer is verplicht bij het vervoeren van goederen met een vrachtwagen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo. De vergunning kun je krijgen na een beoordeling van je kredietwaardigheid (voldoende startkapitaal), betrouwbaarheid (een integriteitverklaring beroepsvervoer, afgekort tot IVB) en vakbekwaamheid (transportondernemer of zijn of haar partner moet in het bezit zijn van een erkend vakdiploma beroepsgoederenvervoer).

Transportbedrijf starten

Rijbewijs en diploma’s voor chauffeurs

Of je nu zelf gaat rijden, of hier mensen voor inhuurt, een beroepschauffeur heeft bepaalde rijbewijzen en diploma’s nodig. Zo is er, afhankelijk van het te besturen voertuig, een bepaald rijbewijs nodig. Het rijbewijs is afhankelijk van het gewicht van de vrachtwagen, en of het om een vrachtwagencombinatie met aanhanger gaat. De groei van de logistiek- en transportsector wordt momenteel voornamelijk bedreigd door het personeelstekort. Wil je iemand aannemen die niet het juiste rijbewijs heeft? Dan kan hij of zij deze (eventueel door de transportonderneming betaald) bij Verkeersschool Wesseldijk halen.

Naast het juiste rijbewijs moet een beroepschauffeur ook in het bezit van een code 95 op het rijbewijs. Deze toevoeging geeft aan dat de persoon regelmatig bijgeschoold wordt met praktijk- en theorievakken. Verlenging van deze verklaring van vakbekwaamheid, rijvaardigheid en geschiktheid is iedere vijf jaar nodig. Let er verder ook op een (beroeps)chauffeur een internationaal rijbewijs nodig heeft als deze buiten de EU goederen vervoert.

Related posts

Kun je leren voor het ondernemerschap?

Danny Bijl

Bender AM – Henny ten Pas over Additive Manufacturing

Mathijs

Kerstpakketten: alles wat je moet weten qua regels

Mathijs

Leave a Comment